CSM acuza procurorii, in cazul Gorbunov

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 14:19
1046 citiri
CSM acuza procurorii, in cazul Gorbunov

Consiliul Superior al Magistraturii arata ca sefii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj si-au indeplinit defectuos atributiile de serviciu, fara a lua in considerare pericolul public reprezentat de eliberarea lui Gorbunov, potrivit motivarii deciziei CSM de revocare a trei procurori.

Potrivit hotararii Sectiei pentru procurori a CSM, procurorul de sedinta Marius Vladoianu a pus concluzii de admitere a cererii de intrerupere a executarii pedepsei in cazul lui Serghei Gorbunov, "nefacand precizari cu privire la existenta sau inexistenta la dosar a unor acte din care sa reiasa pericolul social", informeaza NewsIn.

Mai mult, procurorii prezenti la sedinta condusa de prim-procurorul Gheorghe Stoian, prim-procurorul adjunct Tena Tulitu si procurorul-sef Sectie Judiciara au considerat ca "nu este oportun sa se declanseze calea de atac, punandu-se problema ca petentul nu poate fi privat de dreptul sau la efectuarea unei interventii de urgenta", se arata in motivarea CSM.

In plus, procurorul Vladoianu nu a adus la cunostinta celorlalti procurori, participanti la sedinta de analizare a legalitatii solutiei de eliberare conditionata a lui Gorbunov, faptul ca a participat la judecarea unei cereri similare in luna decembrie 2007, cerere respinsa de judecatori.

Procurorii nu au luat in considerare pericolul concret pentru ordinea publica reprezentat de Serghei Gorbunov si nu au solicitat de la Penitenciarul Craiova referinte despre condamnat, se mai arata in motivele de destituire a conducerii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj.

In plus, procesele verbale de analiza a solutiilor au fost intocmite formal, nu contin numele procurorilor prezenti la sedinte, se mai arata in documentul CSM.

Procurorul-sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru si seful Sectiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocati, pe 5 februarie, prin decizia Sectiei pentru procurori a CSM. Tot atunci, au fost revocati presedintele Tribunalului Brasov, Aurelia Munteanu, si presedintele Sectiei penale, Dan Iulian Nastase.

Ulterior, pe 11 februarie, Sectia pentru judecatori a CSM a decis revocarea presedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, si a vicepresedintelui Dumitru Stanciu, ca urmare a deficientelor din cazul Serghei Gorbunov.

Tribunalul Dolj a fost instanta care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj nu a atacat aceasta decizie. Tribunalul Brasov a fost instanta de executare in cazul Serghei Gorbunov si a decis condamnarea la 15 ani de inchisoare a acestuia.

Seful CSM, Virgil Andreies, a declarat, pe 2 februarie, ca judecatorii au dat solutii diferite in cazul Serghei Gorbunov in ceea ce priveste intreruperea pedepsei pe motive medicale. "Avem o problema foarte grava de practica neunitara la nivelul Sectiei penale a Tribunalului Dolj, care in trei dosare cu acelasi obiect a dat trei solutii diferite", a spus seful CSM.

De asemenea, el a afirmat ca procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj au facut recurs intr-un dosar, iar in altul nu.

Inspectia Judiciara a constatat, spune Andreies, grave deficiente la Biroul de executari penale al Tribunalul Brasov, care este instanta de executare in cazul Gorbunov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#CSM, #Serghei Gorbunov, #procurori caz Gorbunov , #frauda