CSM cere o situatie cu magistratii care cumuleaza pensia cu salariul de la stat

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 18:40
1389 citiri
CSM cere o situatie cu magistratii care cumuleaza pensia cu salariul de la stat
Foto: Oron

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut instantelor si parchetelor din tara sa semnaleze daca exista situatii in care magistratii cumuleaza pensia cu salariul.

Ordonanta de Urgenta care interzice cumularea pensiilor cu salariul de la stat a intrat in vigoare luni.

Purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu, a declarat, la solicitarea NewsIn, ca exista opt angajati ai aparatului tehnic al Consiliului care primesc si salariu si pensie. Este vorba despre doua persoane asimilate magistratilor, doi functionari si patru angajati personal contractual.

Potrivit reprezentantilor CSM, in 2008, CSM nu a mai acceptat reangajarea persoanelor pensionate.

Potrivit OUG adoptate in ultima sedinta de Guvern, publicata luni in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

Printre alte categorii se numara si cea a judecatorilor si procurorilor, pentru care plata pensiei de serviciu se suspenda "pana la incetarea reincadrarii", iar in termen de 30 de zile de la data suspendarii platii pensiei, magistratii sunt obligati sa restituie indemnizatia acordata la pensionare, care este egala cu sapte indemnizatii de incadrare lunare brute.

Nici personalul auxiliar din instantele judecatoresi si din parchete nu mai poate cumula pensia cu functiile din institutiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat. Daca aleg sa lucreze la stat, plata pensiei de serviciu se suspenda pana la incetarea reincadrarii si, in 30 de zile de la data suspendarii acesteia, trebuie sa restituie indemnizatia primita la pensionare.

In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#CSM magistrati cumul , #frauda