CSM: MIRA va putea colecta datele personale ale cetatenilor

Joi, 11 Decembrie 2008, ora 18:57
1389 citiri
CSM: MIRA va putea colecta datele personale ale cetatenilor

CSM a avizat, joi, un proiect de Ordonanta de Urgenta potrivit caruia MIRA ar urma sa colecteze si sa stocheze datele cu caracter personal ale cetatenilor.

Potrivit proiectului, MIRA are obligatia de a-i informa de acest lucru dupa ce se constata ca cei vizati nu mai reprezinta un pericol pentru ordinea publica.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, joi, favorabil, cu observatii, proiectul. Potrivit documentului, "structurile Ministerului Internelor si Reformei Administrative au obligatia de a informa persoana vizata atunci cand colectarea si stocarea datelor s-a efectuat fara consimtamantul acesteia si numai daca obiectul activitatilor de prevenire, cercetare si reprimare a infractiunilor, precum si de de mentinere si asigurare a ordinii publice nu mai poate fi prejudiciat prin cunoasterea de catre persoana vizata a faptului ca datele sale cu caracter personal au fost colectate si stocate".

Astfel, structurile MIRA ar avea obligatia de a informa persoana vizata careia i s-a colectat si stocat datele personale in termen de 15 zile de la momentul in care s-a constatat ca individul nu mai reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

Potrivit proiectului de ordonanta, "datele cu caracter personal pastrate in indeplinirea activitatilor de prevenire, cercetare si reprimare a infractiunilor, precum si de de mentinere si asigurare a ordinii publice vor fi sterse atunci cand nu mai sunt necesare scopurile pentru care au fost colectate".

Ordonanta de Urgenta este explicata de Executiv prin faptul ca orice intarziere in transpunerea legislatiei Schengen in legislatia nationala "constituie un risc major, care poate duce la reevaluarea Romaniei si intarziere a datei de aderare la spatiul Schengen, data asumata de Romania fiind martie 2011", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proiect Ordonanta de, #date personale populatie, #utilizare date personale , #frauda