Cum putem scapa de amenzile de circulatie?

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 08:30
12044 citiri
Cum putem scapa de amenzile de circulatie?

Daca stiu care le sunt drepturile si cum trebuie sa procedeze pentru a sanctiona nepriceperea politistilor, soferii pot scapa foarte usor de amenzile de circulatie.

Primul pas pentru a scapa de o amenda de circulatie este contestarea ei in instanta. Pentru asta trebuie redactata o plangere in care se poate invoca faptul ca, daca amenda a fost stabilita prin intermediul camerelor de supraveghere rutiera, soferul sanctionat nu a avut posibilitatea sa faca obiectii in procesul-verbal, informeaza Ziua.

Potrivit legii, la intocmirea unui proces-verbal, soferul are dreptul sa scrie ce obiectii are la ceea ce scrie politistul. Astfel, in cazul camerelor de supraveghere, cand amenda vine prin posta direct acasa, soferului amendat i se incalca dreptul oferit de lege de a-si exprima obiectiile.

Mai mult, politia nici nu trimite celui amendat fotografie prin care se dovedeste ca a incalcat legea, autoritatile politienesti precizand ca vor pune la dispozitie fotografia doar daca o cere instanta.

O alta situatie este cea a radarelor stationare. In acest caz, se poate contesta faptul ca agentul de politie care a semnat procesul-verbal de contraventie nu este acelasi cu cel care a constatat contraventia.

De asemenea, se poate cere ca acesta sa depuna in instanta dovada faptului ca detine autorizatie de operator radar valabila. In momentul in care se contesta o amenda, trebuie luat in considerare faptul ca masuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe in instanta daca fotografiile au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna.

In plus, aparatele radar de tip stationar nu pot fi amplasate in apropierea surselor puternice de radiatii electro-magnetice si care pot sa influenteze fidelitatea redarii acestora.

Daca amenda a fost trimisa in urma inregistrarii camerelor de supraveghere video, poate fi cerut ca instanta de judecata sa oblige politia sa ofere mai multe informatii despre aparatele radar si despre firmele care le-au montat.

Toate aceste cerinte sunt justificate de faptul ca multe dintre camerele de supraveghere sunt instalate ilegal, fara respectarea legislatiei.

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Amenzi, #scapa, #radare, #contestare, #instanta , #frauda