Cum votam la referendum

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 08:16
5049 citiri
Cum votam la referendum

Cu ocazia alegerilor prezidentiale de duminica este organizat si un referendum national cu privire la reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un parlament unicameral.

In lista de alegatori de la sectia de votare, vei semna de doua ori, daca vrei sa votezi si la referendum: o data pentru a primi buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale si a doua oara daca vrei sa ridici si cele doua buletine de vot pentru referendum.

Asadar, daca votezi si la referendum vei avea la dispozitie 3 buletine de vot: unul pentru alegerea presedintelui, altul cu privire la reducerea numarului de parlamentari si al treilea cu privire la schimbarea sistemului si trecerea la Parlament unicameral.

Primul buletin de vot de la referendum are culoarea neagra si contine intrebarea: "Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral?" In momentul de fata in Romania exista doua camere ale Parlamentului: Camera Deputatilor si Senatul.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplici stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Al doilea buletin de la referendum are culoarea albastra si se refera la reducerea numarului de parlamentari. Acesta contine intrebarea "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?" In momentul de fata in Romania exista un numar 334 locuri pentru deputati si 137 pentru senatori.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplicati stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Pe fiecare buletin de vot, aplica stampila "VOTAT" o singura data, in interiorul chenarului ce contine varianta de raspuns preferata.

Daca nu aplici stampila in niciunul dintre chenare sau o aplici in ambele, buletinul tau de vot va fi anulat la numaratoare si votul tau irosit.

Ziare.com te indeamna sa mergi la vot si sa iti exprimi optiunea atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru referendum.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#referendum Parlament unicameral, #referendum reducere numar parlamentari, #vot referendum , #frauda