Daniel Morar: Romania va fi monitorizata pe Justitie si in 2009

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 14:00
849 citiri
Daniel Morar: Romania va fi monitorizata pe Justitie si in 2009

Seful DNA Daniel Morar a declarat, intr-un interviu publicat pe site-ul www.romaniacurata.ro, ca, in opinia sa, monitorizarea Comisiei Europene in domeniul justitiei va continua si anul viitor si ca in lupta impotriva coruptiei "responsabilitatea principala trebuie sa apartina sistemului judiciar".

"Dupa felul in care decurg lucrurile, consider ca monitorizarea Comisiei Europene va continua si anul viitor si cred ca va inceta abia atunci cand Comisia va constata ca sistemul judiciar este lasat sa functioneze independent, fara niciun fel de ingerinte si ca a devenit functional", a precizat Daniel Morar.

In opinia sefului DNA, "din perspectiva procurorilor, lucrurile nu s-au schimbat deloc" din 2004 si pana in prezent, deoarece "abordarea luptei impotriva coruptiei este aceeasi ca in anii precedenti".

El a subliniat ca, in continuare, prioritara este instrumentarea dosarelor de mare coruptie si a precizat ca, in prezent, pe rolul instantelor exista aproximativ 40 de cauze importante de coruptie trimise spre judecare de catre DNA.

Cat priveste asumarea politica a luptei anticoruptie, Morar a mentionat ca este necesara o abordare responsabila si consistenta in acest domeniu din partea tuturor autoritatilor.

"Nu stiu daca este important sau nu ca lupta impotriva coruptiei sa figureze in programul partidelor, dar cu siguranta ca aceasta este o tema care se cere a fi abordata in mod responsabil de catre toate institutiile statului si anume: Parlament, Guvern, parchete, instante si alte autoritati ale statului.

Consider ca lupta impotriva coruptiei nu este si nu trebuie sa fie un subiect spectaculos, ci o preocupare continua, iar responsabilitatea principala sa apartina sistemului judiciar", a afirmat el.

Seful DNA a sustinut ca, pentru realizarea luptei anticoruptie, un instrument fundamental este cel legislativ, aducand in acest context discutia despre pericolul adoptarii de catre Parlament a modificarilor la Codul de procedura penala, aduse prin OUG 60/2006.

Coalitia pentru o Romanie Curata, ai carei parteneri sunt GDS, Freedom House, Academia de Advocacy, SAR, CJI, Cartel Alfa, Societatea Timisoara, Alianta Civica, lanseaza marti portalul anticoruptie www.romaniacurata.ro.

Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Procurorii din Ungaria investighează declaraţiile făcute de un fost membru al guvernului care susţine că are dovada influenţării unui caz de corupţie şi au audiat-o ca martor pe fostul...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Daniel Morar, #interviu, #coruptie, #Comisia Europeana, #monitorizare , #frauda