Demnitarii care locuiesc in regim RA-APPS nu vor plati mai mult pe chirie

Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 13:50
2134 citiri
Demnitarii care locuiesc in regim RA-APPS nu vor plati mai mult pe chirie

Comisia juridica a Senatului a respins, miercuri, ordonanta de urgenta a Guvernului prin care s-au marit, de la 1 martie 2008, chiriile apartamentelor si vilelor RA-APPS, ale caror destinatari sunt actuali si fosti demnitari, anunta NewsIn.

Propunerea de respingere a ordonantei de urgenta a venit de la senatorul PSD Serban Nicolae, care a pornit argumentatia de la ideea ca oricum chiria, asa cum este modificata prin OUG, ar trebui sa se refere doar la vile, deoarece apartamentele de la bloc, aflate in administrarea RA-APPS sunt, in mare parte preluate de la primarii, deci nu au regim de locuinta de serviciu.

Nicolae, care locuieste intr-un astfel de apartament al RA-APPS, a precizat ca apartamentele de la bloc ale Regiei provin, in cea mai mare parte, de la primarii, preluate de la ICRAL in 1996.

Potrivit senatorului PSD, aceste apartamente nu au avut regimul de locuinta de serviciu ori de protocol si se gasesc, in mod separat, in blocuri din Berceni, Drumul Taberei, Eminescu etc, unde restul apartamentelor sunt detinute de proprietari, iar pentru aceste apartamente "RA-APPS nu face nimic".

Senatorul UDMR Peter Eckestein Kovacs i-a atras atentia colegului sau jurist ca ordonanta de urgenta a Guvernului nu face referire la regimul juridic al apartamentelor, astfel ca Nicolae a propus direct respingerea textului.

Presedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Norica Nicolai, a precizat atunci ca se poate supune la vot propunerea de respingere, prin contestarea caracterului de urgenta a OUG si prin faptul ca expunerea de motive nu are legatura cu textul propriu-zis adoptat de Executiv.

Senatorii PC Gavrila Vasilescu si PRM Verginia Vedinas au subliniat ca, fiind vorba despre o ordonanta de urgenta, aceasta isi produce deja efectele, astfel ca respingerea ei la Senat, care este doar prima camera sesizata, nu va rezolva problema.

Dupa o noua interventie a lui Serban Nicolae, care a criticat expunerea de motive data de Guvern, ca si faptul ca valoarea chiriei se stabileste la cursul valutar, Vasilescu a precizat ca trebuie dat un raport de respingere, pentru ca textul sa ajunga la Camera Deputatilor "cu un semnal" din partea senatorilor, pe motiv ca prevederile Guvernului se adreseaza special anumitor demnitari.

Supus la vot, raportul de respingere al ordonantei de urgenta a fost sustinut de senatorii PSD Serban Nicolae si Ioan Chelaru, de senatorul PC Gavrila Vasilescu si de senatorul PRM Verginia Vedinas, in timp ce senatorul PNL Ion Basgan s-a abtinut.

Guvernul a emis o ordonanta de urgenta, in luna februarie, prin care chiriile RA-APPS cresc din luna martie. Astfel, pentru apartamentele de pana la 60 de metri patrati chiria va fi de 2,5 euro/mp, pentru cele de 60 - 80 mp va fi de 3 euro/mp, pentru cele de 80 - 100 mp - de 3,5 euro/mp, iar pentru cele de peste 100 de mp, de 4 euro/mp.

Tarifele sunt calculate numai pentru suprafata locuibila, in timp ce pentru antreu, tinda, oficiu, camara sau WC va fi adaugata o suma cuprinsa inte 1 si 1,6 euro/mp, in functie de suprafata apartamentului. Pentru garaj, piscina, sauna sau crama, se va percepe o suma de aproape 4 euro/mp, iar pentru terenul aferent - 2 euro/mp.

Pentru vile, chiriile vor ajunge la 10 euro/mp, la care se adauga, de asemenea, tarife suplimentare pentru alte facilitati. Chiria se achita in lei, la cursul de schimb valutar al BNR, in vigoare la data efectuarii platii.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#senatori, #juristi, #au blocat, #majorare, #chirii, #demnitarii, #RA APPS , #frauda