Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, trimis in judecata

Luni, 25 Mai 2009, ora 18:04
3475 citiri
Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, trimis in judecata
Foto: Scandal de Gorj

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu si fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, au fost trimisi in judecata de DNA.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, Cristea este acuzat de achizitionarea, de catre societate, la un pret supraevaluat, a unui utilaj nefolositor iar Surupaceanu de spalare de bani.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata Silvica Boiangiu, director al Directiei Investitii la Complexul Energetic Turceni, Viorel Ioan Vasile, fost director al Directiei Comerciale a SC Complexul Energetic Turceni SA, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si Sorin Busan, pentru infractiunile de spalare a banilor si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in cursul anului 2007, Mugurel Surupaceanu Mugurel, detinand controlul asupra societatii comerciale Voron Trans SRL, prin intermediul lui Sorin Busan, impus ca administrator, a realizat o intelegere cu Dumitru Cristea pentru vanzarea, prin aceasta societate, a unui utilaj terasier multifunctional (tractor forestier) catre S.C. Complexul Energetic Turceni SA.

Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a platit-o la final pentru cumpararea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decat pretul de import, inclusiv taxele si comisioanele, se arata in comunicatul DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Biroul teritorial Targu Jiu din cadrul Serviciului Teritorial Craiova precizeaza ca societatea Voron Trans SRL nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienta necesara, nu avea angajati, iar in cursul anului 2006 a realizat o cifra de afaceri de 25 de ori mai mica decat suma pe care avea sa o obtina prin vanzarea catre complexul energetic a utilajului terasier.

Ca urmare a intelegerii, Dumitru Cristea a dat dispozitii personalului aflat in subordine in vederea intocmirii documentatiei de achizitie astfel incat sa se realizeze achizitia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.si a aprobat documentele in baza carora, in mod nelegal, s-a stabilit procedura de achizitie prin negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare, s-a hotarat acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fara a fi respectate dispozitiile legale privind achizitiile publice.

Pe intreaga perioada a derularii procedurii de achizitie, realizarii receptiei si efectuarii platii, Mugurel Surupaceanu a tinut in permanenta legatura cu Dumitru Cristea Dumitru, comunicandu-i acestuia datele necesare in vederea demararii procedurii de achizitie. Totodata, a coordonat actiunile lui Sorin Busan, care a reprezentat SC Voron Trans SRL in relatia cu SC Complexul Energetic Turceni SA.

Prejudicii de sute de mii de lei

"Achizitia utilajului terasier s-a realizat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice si prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpatii Cristea Dumitru, Boiangiu Silvica si Vasile Ioan Viorel cu contributia inculpatilor Surupaceanu Mugurel si Busan Sorin, fapt pentru care intreaga suma de 836.570 lei achitata nelegal de SC Complexul Energetic Turceni SA catre S.C. Voron Trans SR. reprezinta prejudiciu produs in patrimoniul societatii cu capital majoritar de stat", se mai arata in comunicatul DNA.

Din aceasta suma, 586.570,04 lei au fost transferati in contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlata tot de Mugurel Surupaceanu, prin interpusi. Pentru a se da aparenta de legalitate transferului acestei sume din contul SC Voron Trans SRL in contul S.C. Tutto Mobili SRL s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care SC Voron Trans S.R.L. a cumparat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit in prelucrarea lemnului) in valoare de 586.570,04 lei. In realitate, SC Voron Trans SRL nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodata.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand lui Dumitru Cristea Dumitru (teren intravilan, cladire si anexa), situate in Tg-Jiu si poprirea sumei de 61.867,32 lei detinuta de inculpat intr-un cont bancar.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, competenta acestei instante fiind atrasa de faptul ca, in anul 2008, Mugurel Surupaceanu a dobandit calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mugurel Surupaceanu judecata, #Surupaceanu trimis judecata, #Cristea Turceni judecata , #frauda