Din iulie, romanii vor avea pasapoarte biometrice

Marti, 18 Martie 2008, ora 13:37
3674 citiri
Din iulie, romanii vor avea pasapoarte biometrice

Primul pasaport biometric romanesc ar putea fi emis pe 1 iulie 2008, potrivit Ministerului Internelor, care a stabilit ca, pana la 30 noiembrie, sistemul de emitere a actelor electronice sa fie implementat si functional, informeaza NewsIn. Securitatea pasapoartelor este una din conditiile enumerate de secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff, care trebuie indeplinite pentru ca cetatenii romani sa poata calatori fara vize in SUA.

Potrivit MIRA, la 23 iunie 2008, ar urma sa fie instalata aparatura necesara pentru "Faza Pilot" a proiectului, la 1 iulie sa fie eliberat primul pasaport biometric, iar la inceputul lunii decembrie, sistemul ar putea emite acte in toata tara.

Pe de alta parte, investitiile pentru securizarea frontierei de stat au fost estimate in 2008 la 160 de milioane de euro. Aproximativ 380 de milioane de lei vor fi alocati frontierei de est a Romaniei acolo unde vor fi implementate sisteme de monitorizare si comunicare de ultima generatie.

De asemenea, investitii in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro vor fi facute pentru achizitionarea aparaturii ce presupune o monitorizare eficienta la Marea Neagra. Sistemul cerut de Politia Romana este capabil sa urmareasca o barca de un metru la o distanta de 50 de kilometrii in larg, indiferent de vreme. Totodata bazele de date ale politiei de frontiera vor fi mutate pe aparatura calibrata cu cea a statelor din Spatiul Schengen.

Guvernul american are disponibilitate sa ajute autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca criteriile pentru ca cetatenii romani sa calatoresca fara vize in SUA, cel mai important fiind rata de refuz a vizelor, a declarat duminica secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff.

Romania are cea mai mare rata de respingere a vizelor dintre statele UE - 37,7%. Pana acum, Bucurestiul a sustinut atat initiativa UE ca SUA sa ridice vizele intregului bloc comunitar, cat si a coalitiei celor sapte state est-europene care militau in 2007 pentru ridicarea vizelor, angajand o firma de lobby comuna in acest sens.

Eforturile in vederea ridicarii vizelor au avut succes pentru Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, care au semnat sau urmeaza sa semneze acorduri bilaterale cu SUA, in timp ce Polonia, Bulgaria si Romania raman in continuare fara un orizont de timp privind programul Visa Waiver.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#Pasaport biometric, #viza, #SUA , #frauda