Dosarul "Caltabos" nu se mai intoarce la DNA

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 14:31
1567 citiri
Dosarul "Caltabos" nu se mai intoarce la DNA

Magistratii care judeca dosarul "Caltabos" au decis ca acest caz sa ramana la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu sa se intoarca la DNA, asa cum cerusera, marti, fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, impreuna cu denuntatorul Gheorghe Ciorba.

Cei trei isi motivasera cererea, prin intermediul avocatilor, prin faptul ca procurorii DNA nu ar fi sesizat legal instanta, informeaza NewsIn.

Concret, avocatii lui Muresan, Remes si Ciorba au declarat in instanta ca procurorii nu le-ar fi aratat clientilor lor procesul-verbal referitor la interceptarile convorbirilor, convorbiri ce ar fi fost inregistrate doar de denuntator, nu si de DNA.

In acest fel, inculpatilor le-ar fost incalcat dreptul la aparare, au mai sustinut aparatorii acestora. In acelasi timp, procurorul care reprezinta DNA in instanta a afirmat ca toti inculpatii si-au vazut dosarele penale, precizand ca Ioan Muresan a fost la DNA de 23 de ori, in timpul anchetei.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, pe 9 iunie, pe fostii ministri ai agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan - primul, pentru trafic de influenta, iar cel de-al doilea, pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Procesul in care fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, este acuzat de trafic de influenta a fost amanat, miercuri, pentru 16 decembrie, dupa ce avocatul denuntatorului Gheorghe Ciorba a cerut timp pentru a pregati apararea acestuia.

Totodata, procurorii l-au trimis in instanta si pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in zilele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, functie detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan.

Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea - structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, ministrului Agriculturii Remes, si un autoturism de lux marca "Audi Q7" in valoare de 65.000 Euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la I.T.R.S.V. Ramnicu Valcea.

Procurorii spun ca Muresan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

"Intrucat infractiunea de coruptie a fost retinuta in sarcina lui Remes Decebal Traian in calitate de membru al Guvernului Romaniei, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art.109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art.16 alin.1 si 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. In baza acestei cereri, in data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Remes Decebal Traian pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta", se specifica in comunicat.

La data de 6 octombrie 2007, procurorii l-au retinut pe Ioan Muresan, pentru o perioada de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea luarii masurii arestarii preventive. Instanta a dispus inlocuirea arestarii preventive cu obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara, valabila pana la 1 iulie 2008.

La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand lui Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#traian remes, #dosar caltabos remes, #mita remes dna, #dosar remes , #frauda