Dosarul fraudelor informatice - 23 de persoane eliberate

Miercuri, 03 August 2011, ora 09:43
2511 citiri
Dosarul fraudelor informatice - 23 de persoane eliberate
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti, recursul a 23 de persoane la decizia prin care au fost arestate preventiv, in urma descinderilor procurorilor DIICOT din ziua de 14 iulie, in cadrul unei operatiuni de combatere a infractiunilor informatice transfrontaliere.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au efectuat, pe 14 iulie, 117 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, pentru prinderea membrilor a trei grupari transfrontaliere, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic, ce au produs un prejudiciu de aproximativ 20 milioane de dolari.

La sediul DIICOT au fost duse aproximativ 90 de persoane, fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru, declara, pe 15 iulie, ca operatiunea "este practic cea mai importanta derulata de DIICOT si Politia Romana in materia criminalitatii informatice de pana la aceasta data".

Potrivit unui comunicat, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata produselor si identitatea vanzatorului.

Sumele de bani platite de persoanele inselate au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1.000 de victime, valoarea prejudiciului fiind de aproximatov 20 milioane USD. Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craiova si SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI.

In documentarea informativ-operativa a cauzei, procurorii DIICOT au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#fraude informatice arestari, #procurori perchezitii prejudiciu , #frauda