E definitiv: Episcopul Calinic Argatu nu a colaborat cu fosta Securitate

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 11:21
3073 citiri
E definitiv: Episcopul Calinic Argatu nu a colaborat cu fosta Securitate
Foto: www.rostonline.org

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins marti, ca nefondat, recursul declarat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii impotriva deciziei instantei inferioare, care a stabilit, de asemenea, ca episcopul de Arges nu a colaborat cu fosta Securitate.

Reprezentantul CNSAS a cerut magistratilor, marti, la ultimul termen al procesului, sa admita recursul Consiliului impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a constatat ca episcopul Calinic Argatul nu a colaborat cu fosta Securitate. CNSAS a cerut instantei sa analizeze nota informativa din 26 februarie 1976 atribuita lui Argatu si care face referire la Arsenie Papacioc, nota in care se arata ca parintele "desi pare inofensiv, se pare ca nu uita trecutul". Reprezentantul CNSAS a precizat ca instanta poate pronunta o decizie de colaborare a lui Argatu cu Securitatea numai bazandu-se pe aceasta nota informativa.

In replica, avocatul episcopului a sustinut ca decizia Curtii de Apel Bucuresti este legala si temeinica, avand in vedere ca in motivarea acesteia se arata ca notele atribuite episcopului nu au influentat pe nimeni. Mai mult, avocatul a sustinut ca Argatu, la randul sau, a fost urmarit de Securitate.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, in iunie 2009, ca neintemeiata, actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in care s-a cerut sa se constate calitatea de colaborator al Securitatii a episcopului de Arges, Calinic Argatu. Decizia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

CNSAS a sesizat Tribunalul Bucuresti pe 17 iunie 2008, pentru a constata calitatea de colaborator a episcopului de Arges, Calinic Argatu. In actiunea depusa in instanta, CNSAS a facut trimitere la mai multe note informative semnate de Calinic Argatu, potrivit carora episcopul a dat informatii despre preotii si calugarii de la mai multe manastiri. Dupa adoptarea noii legi de functionare a CNSAS, dosarul a plecat, in decembrie 2008, la Curtea de Apel Bucuresti.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) l-a verificat pe episcopul Calinic Argatu in urma sesizarii depuse de Gabriel Catalan la CNSAS, pe data de 23 aprilie 2007. Ulterior, in baza unei note de constatare, emise pe data de 22 mai 2008, CNSAS a sesizat Tribunalul Bucuresti pentru ca magistratii sa constate ca episcopul de Arges a fost colaborator al Securitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Calinic Argatu necolaborare Securitate, #Episcopul Calinic Argatu Securitate , #frauda