Elvetia ar putea fi exclusa din spatiul Schengen, din cauza Romaniei

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 18:22
7318 citiri
Elvetia ar putea fi exclusa din spatiul Schengen, din cauza Romaniei
Jacques Barrot

Tarile europene au avertizat joi Elvetia cu privire la riscul excluderii din spatiul Schengen, daca nu este aprobat referendumul cu privire la includerea Romaniei si Bulgariei in acordurile semnate cu UE.

Noul referendum va supune atentiei opiniei publice recentele modificari din spatiul Schengen, inclusiv cele cu privire la pasapoartele biometrice, dar si extinderea acestui spatiu la Romania si Bulgaria, informeaza AFP.

"Salutam aderarea Elvetiei la spatiul Schengen", a anuntat presedintia franceza a UE, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia reuniunii ministrilor UE de interne.

"Insa, daca Elvetia nu mai doreste sa respecte principiul cu privire la libera circulatie a persoanelor sau va pune piedici acestui principiu, atunci va exista o problema majora si vom scoate aceasta tara din spatiul Schengen", a avertizat comisarul european pentru justitie si libertati, Jacques Barrot. "Insa avem incredere in poporul elvetian", a subliniat el.

UE si Elvetia vor inlatura controalele la frontierele terestre incepand de la 12 decembrie si in aeroporturi din 29 martie 2009, a anuntat marti presedintia franceza a UE.

Elvetia, care nu este membra UE, a hotarat in 2005, prin referendum, aderarea la spatiul Schengen.

Autoritatile elvetiene spera ca integrarea in spatiul Schengen va fi operationala pentru perioada Craciunului, inaintea referendumului cu privire la libera circulatie a persoanelor programat pentru februarie 2009.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
#Elvetia, #Schengen, #Romania, #libera circulatie , #frauda