Ziare.com

Epava "Transilvania", scufundata in Dunare de 30 de ani, castigata la licitatie

Miercuri, 19 August 2009, ora 23:10

   

Epava "Transilvania", scufundata in Dunare de 30 de ani, castigata la licitatie
O firma din judetul Constanta a castigat, miercuri, la o licitatie organizata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Galati, epava navei "Transilvania", scufundata in urma cu 30 de ani in Portul Galati.

Epava navei "Transilvania", care cantareste 3.460 de tone, a fost adjudecata de Jaguar Trading SRL din Constanta, miercuri, la o licitatie publica organizata de DGFP Galati. Pretul de pornire, stabilit de Finante, a fost de 254 de lei pe tona. Firma constanteana a castigat licitatia la a 77-a strigare, cand a oferit un pret aproape dublu - 448 de lei pe tona.

"In aceste conditii, Jaguar Trading SRL va plati statului roman suma de 1.550.080 lei, TVA inclus, bani care se vor constitui in venit la bugetul consolidat al Romaniei", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al DGFP Galati, George Marinescu.

La licitatia cu strigare au mai participat alte sase societati comerciale: trei din Galati si cate una din Brasov, Ramnicu Valcea si Matasari, judetul Gorj.

Castigatoarea licitatiei, Jaguar Trading SRL din Constanta, mai are insa de asteptat pana cand va primi cele 3.460 de tone de fier vechi pe care si le-a adjudecat.

Lucrarile de ranfluare a navei "Transilvania" nu s-au incheiat, ba mai mult, ele au intrat in intarziere, asa ca firma constanteana a acceptat ca fierul vechi sa ii fie livrat pe masura ce este scos la suprafata.

Firma Superquatro din Galati, care se ocupa de ranfluarea epavei, trebuia sa scoata vasul din apele Dunarii pana la data de 23 iulie, insa a primit un ragaz de trei luni din partea Administratiei Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati.

Pana acum, Superquatro a adus la suprafata aproximativ un sfert din epava. Ultima bucata ramasa pe fundul Dunarii este, insa, prea grea pentru a fi ridicata de macaralele angrenate in lucrarile de ranfluare. S-a apelat la o solutie de avarie, aceea ca bucata sa fie trasa la mal si taiata in parti mai mici, care sa poata fi ridicate apoi pe cheu.

Pentru a grabi lucrarile, APDM a amenintat firma Superquatro cu penalitati de 1.000 de euro pe zi daca depaseste noul termen - 23 octombrie. Banii se vor scadea din valoarea contractului, estimat la 14,3 milioane de lei.

Nava "Transilvania" s-a scufundat in Dunare, la Galati, in anul 1979, dupa ce una dintre paramele cu care fusese ancorata a cedat.

Sursa: rNews

Articol citit de 4516 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A fost unul din BUNURILE pe care rusii

le-au returnat Romaniei impreuna cu alte FIARE VECHI si niste bucati de tabla de AUR (Closca cu puii) - valoarea totalului "retrocedarilor" de bunuri era egal cu un cat-Cà !
Transilvania a facut citeva curse Constanta - Odessa si retur incepind -cred - din anii '59? Nu sunt sigur !

Acum asteptam ...Tezaurul ! Cind ? La "Pastele Cailor".Ce or sa ne retrocedeze rusii ? Un cat-Cà !

 

ultima ora,adevarul despre epava!!

ungurii au scufundat-o pentru ca a fost botezata Transilvania si nu Erdely...

 

asta imi place mie la romani

se lauda ca vor castiga 1,5 milioane lei si vor cheltui 14,5
daca se facea un contract de genul
cine scoate nava o si ia am fi auzit de costuri mult mai mici la scos navele
iar daca operatiunile se dovedesc neprofitabile abia atunci vi cu niste prime la tona de fier
dar numai noi suntem in stare sa avem tehnoligi asa sofisticate sa ne coste cat nu face
mai era una rostock pe care s-au batut la comisioane si s-au dat in gat uni pe alti prin tribunale

 

Transilvania

fotografia nu este a epavei navei Transilvania
A-ti fi putut cel putin sa alege-ti fotografia epavei unui pasager si sa specificati exact cum s-a scufundat nava daca tot a-ti amintit

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor