Epava "Transilvania", scufundata in Dunare de 30 de ani, castigata la licitatie

Miercuri, 19 August 2009, ora 23:10
8550 citiri
Epava "Transilvania", scufundata in Dunare de 30 de ani, castigata la licitatie

O firma din judetul Constanta a castigat, miercuri, la o licitatie organizata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Galati, epava navei "Transilvania", scufundata in urma cu 30 de ani in Portul Galati.

Epava navei "Transilvania", care cantareste 3.460 de tone, a fost adjudecata de Jaguar Trading SRL din Constanta, miercuri, la o licitatie publica organizata de DGFP Galati. Pretul de pornire, stabilit de Finante, a fost de 254 de lei pe tona. Firma constanteana a castigat licitatia la a 77-a strigare, cand a oferit un pret aproape dublu - 448 de lei pe tona.

"In aceste conditii, Jaguar Trading SRL va plati statului roman suma de 1.550.080 lei, TVA inclus, bani care se vor constitui in venit la bugetul consolidat al Romaniei", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al DGFP Galati, George Marinescu.

La licitatia cu strigare au mai participat alte sase societati comerciale: trei din Galati si cate una din Brasov, Ramnicu Valcea si Matasari, judetul Gorj.

Castigatoarea licitatiei, Jaguar Trading SRL din Constanta, mai are insa de asteptat pana cand va primi cele 3.460 de tone de fier vechi pe care si le-a adjudecat.

Lucrarile de ranfluare a navei "Transilvania" nu s-au incheiat, ba mai mult, ele au intrat in intarziere, asa ca firma constanteana a acceptat ca fierul vechi sa ii fie livrat pe masura ce este scos la suprafata.

Firma Superquatro din Galati, care se ocupa de ranfluarea epavei, trebuia sa scoata vasul din apele Dunarii pana la data de 23 iulie, insa a primit un ragaz de trei luni din partea Administratiei Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati.

Pana acum, Superquatro a adus la suprafata aproximativ un sfert din epava. Ultima bucata ramasa pe fundul Dunarii este, insa, prea grea pentru a fi ridicata de macaralele angrenate in lucrarile de ranfluare. S-a apelat la o solutie de avarie, aceea ca bucata sa fie trasa la mal si taiata in parti mai mici, care sa poata fi ridicate apoi pe cheu.

Pentru a grabi lucrarile, APDM a amenintat firma Superquatro cu penalitati de 1.000 de euro pe zi daca depaseste noul termen - 23 octombrie. Banii se vor scadea din valoarea contractului, estimat la 14,3 milioane de lei.

Nava "Transilvania" s-a scufundat in Dunare, la Galati, in anul 1979, dupa ce una dintre paramele cu care fusese ancorata a cedat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dunărea are debit scăzut la intrarea în țară. Specialiștii monitorizează situația cursurilor de apă
Dunărea are debit scăzut la intrarea în țară. Specialiștii monitorizează situația cursurilor de apă
Debitul Dunării la intrarea în ţară este, sâmbătă, de 5.600 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii aprilie, de 7.900 de metri cubi pe secundă, iar specialiştii se...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#epava Transilvania, #Dunare, #licitatie, #Jaguar Trading SRL Constanta , #frauda