Ziare.com

Federatia "Spiru Haret" trimite Curtea de Conturi la Ministerul Educatiei

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 15:42

   

Federatia "Spiru Haret" trimite Curtea de Conturi la Ministerul Educatiei
Federatia "Spiru Haret" a cerut, vineri, Curtii de Conturi sa verifice executia bugetara in Educatie, in 2008, pentru a se afla daca si cum au fost cheltuite cele 6 procente din PIB alocate invatamantului.

Solicitarea este considerata de catre ministrul Educatiei, Anton Anton, drept rezultatul unor manevre politice, informeaza Newsin.

Intr-o scrisoare trimisa presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, sindicalistii spun ca motivele pentru care cer aceasta verificare sunt legate de faptul ca banii alocati nu ar fi fost cheltuiti sau au fost cheltuiti in alte scopuri.

"In anul 2008, Educatiei i s-au alocat, cel putin teoretic, 26,4 miliarde lei, din care 9,81 miliarde pentru salarii. In consecinta, la momentul prezent, in bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, exista sume prevazute pentru investitii in infrastructura, sume ce nu mai pot fi cheltuite pana la sfarsitul anului, practica cu care suntem familiarizati din anii anteriori si care pot fi redistribuite pe cheltuielile cu salariile.

Insa, raportat la afirmatiile reprezentantilor Executivului referitoare la inexistenta fondurilor, credem ca exista posibilitatea ca bugetul educatiei - de 6% din P.I.B. - sa existe numai pe hartie sau ca sumele sa fi fost cheltuite in alte scopuri", se arata in scrisoarea trimisa Curtii de Conturi de Federatia "Spiru Haret".

In replica la demersul sindicalistilor, ministrul Educatiei, Anton Anton, considera ca profesorii sunt indusi in eroare de politicieni.

"Bani mai sunt la bugetul pe 2008, dar numai pentru o luna de majorari. Se termina anul, normal ca in bugetul pe 2008 sunt bani pentru majorarile de 50%, dar orice marire trebuie gandita in continuitatea ei. Nu sunt bani pentru un an de salarii majorate, iar cei care sustin contrariul arunca prafuri politice in ochii profesorilor si isi bat joc de educatie", a precizat, pentru NewsIn, Anton Anton.

Sindicatele din invatamant au anuntat, vineri, ca renunta la greva generala anuntata pentru 18 noiembrie, insa, dupa alegeri, vor trece la aceasta forma de protest daca nu va fi aplicata legea de majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 749 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor