Filmul care a starnit scandal intre Iliescu si Dinca nu apartine TVR

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 21:19
2799 citiri
Filmul care a starnit scandal intre Iliescu si Dinca nu apartine TVR

Filmul prezentat, joi, la simpozionul de la Palatul Parlamentului dedicat Revolutiei, care a generat controverse in cadrul evenimentului, nu apartine TVR, precizeaza reprezentantii televiziunii publice.

"Dintr-o regretabila eroare, televiziunea publica a fost mentionata, in context, ca fiind sursa filmului care a generat controverse in cadrul simpozionului. Filmele realizate de TVR si dedicate aniversarii a 20 de ani de la Revolutia Romana se afla in grilele de programe si au fost sau vor fi difuzate pe post.

TVR nu isi asuma raspunderea pentru eventualele colaje de imagini care sunt puse in circulatie fara a fi precizate autorul sau sursa", au mai subliniat, intr-un comunicat de presa, reprezentantii TVR.

Filmul in cauza a fost cauza unui scandal in timpul simpozionului, dupa ce revolutionarul Dumitru Dinca a intrerupt discursul fostului presedinte Ion Iliescu, reprosandu-i ca imaginile derulate la debutul sesiunii, cu momentele din 1989, ignora evenimentele din 21 decembrie de la Bucuresti.

Sesiunea omagiala organizata de Institutul Revolutiei Romane a debutat cu vizionarea filmului respectiv, care evoca momentele din decembrie 1989, pe care fostul presedinte Ion Iliescu l-a prezentat drept "un film sinteza", recunoscand pe parcursul disputei cu revolutionarul ca documentarul nu este complet.

Dupa film, Iliescu a luat cuvantul, vorbind despre momentele revolutiei si despre persoanele care incearca, de 20 ani, "discreditarea acestui eveniment". Spre finalul discursului, a intervenit revolutionarul Dumitru Dinca, reprosandu-i fostului presedinte ca a prezentat un film care ignora evenimentele derulate in 21 decembrie 1989 in Piata Universitatii din Bucuresti.

"Daca ne-ati chemat aici, ne-ati chemat pentru un simpozion. Inteleg ca nu este ziua dvs de nastere (...) Sunt profund indignat de faptul ca ati facut un circ! Daca l-ati facut dvs sau altcineva, nu ma intereseaza. In mod deliberat, data de 21 decembrie a fost trecuta cu vederea ( in film si in discursul lui Iliescu, n.r.)!", a vociferat Dinca.

"Da-mi voie, te rog, dle Dinca. Respecta aceasta adunare", a incercat Iliescu sa calmeze spiritele. "Ati sarit peste 21 decembrie, peste Piata Universitatii, peste oamenii care au fost in Piata Universitatii si au murit acolo...", a continuat Dinca. In sprijinul acestuia a intervenit si revolutionarul Marin Neculae, care a sustinut ca filmul a fost vizionat anterior si a fost taiat cu intentie momentul 21 decembrie. "Ati spus ca s-a facut trecerea de la dictatura la democratie. S-a facut trecerea de la minciuna la minciuna, de la lipsa de speranta la mizerie", i-a mai reprosat Dinca lui Iliescu.

Intre timp, senatorul PSD Ion Vasile s-a ridicat de pe scaun si a incercat sa-l calmeze pe Dinca, luandu-l pe dupa umar. Cu toate acestea, Dinca, dar si alti revolutionari s-au ridicat de pe scaun si au incercat sa plece din sala.

"Mai, Dinca, o sa ai cuvantul. Eu am deschis aceasta adunare cu un cuvant in calitate de presedinte al Colegiului Institutului, toti vor avea posibilitatea sa se exprime, dar intr-un cadru organizat", i s-a adresat Iliescu, fara succes, revolutionarii solicitand ca altcineva sa modereze simpozionul.

In momentul tentativei de a parasi sala, Ion Vasile, alaturi de Sergiu Nicolaescu, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu si Petre Roman au incercat sa-i convinga sa ramana la simpozion. Roman a admis ca filmul in cauza "este foarte prost facut, este un film mizerabil". In cele din urma, chiar Ion Iliescu s-a ridicat de pe scaun si s-a indreptat spre revolutionari, incercand sa-i readuca la masa. "Filmul nu reflecta adevarul complet, e o sinteza mai putin reusita", a spus fostul presedinte.

In ciuda insistentelor, revolutionarii au parasit sala, iar Iliescu a afirmat ca "s-a retinut observatia" acestora si ca "o sa recomandam celor din televiziune sa faca un film mai complet", adaugand in acelasi timp ca interventia lor a fost "neavenita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dinca Iliescu scandal Revolutie, #film revolutie 1989 TVR , #frauda
Comentarii
Poza Radar
Radar
rank 5
Tov.Iliescu, ar fi bine sa se retraga la Moskova si de acolo aproape de tovarasii sai mult iubiti : Lenin si ai lui complici sa ne scrie versuri.