FT: Decizia Romaniei de a cumpara avioane F-16 ridica semne de intrebare

Luni, 29 Martie 2010, ora 10:34
4236 citiri
FT: Decizia Romaniei de a cumpara avioane F-16 ridica semne de intrebare
Foto: Arhiva

Decizia Romaniei de a cumpara avioane americane la mana a doua F-16 a ridicat semne de intrebare, pe de o parte privind transparenta si corectitudinea licitatie, iar pe de alta privind cum isi poate permite sa cheltuiasca 1,3 miliarde de dolari pe ele, comenteaza Financial Times.

Romania a fost afectata de recesiune si se lupta sa reduca deficitul public, pentru a respecta programul Fondului Monetar International, potrivit FT.

Consiliul Suprem de Aparare al Romaniei a anuntat saptamana trecuta ca Bucurestiul va achizitiona 24 de avioane F-16 la mana a doua, pentru a inlocui flota imbatranita de aparate sovietice MiG-21.

Gabriel Oprea, ministrul Apararii, a subliniat vineri ca Romania are nevoie de aceste avioane pentru a-si indeplini angajamentele fata de NATO, la care a aderat in 2004.

Guvernul a afirmat ca acordul reflecta "parteneriatul strategic" dintre Romania si Statele Unite si este justificat prin faptul ca fondurile publice sunt reduse - avioanele F-16 sunt gratis, dar vor avea nevoie de reparatii si echipari. Parlamentul urmeaza sa aprobe achizitia.

Anuntul a reprezentat o lovitura pentru producatorii europeni de aparate de zbor SAAB (Suedia) si consortiul Eurofighter. Ambele companii au sperat la acest contract.

"Decizia a suprins pe toata lumea", a declarat directorul de marketing pentru Romania al SAAB, Richard Smith. "Ni s-a spus sa ne asteptam la o licitatie. Dar nu a existat niciun proces", a adaugat el.

"Eurofighter regreta ca decizia Romaniei a fost luata in lipsa unei licitatii internationale, procedura europeana standard", a afirmat si consortiul din care fac parte EADS, BAE Systems si Alenia/Finmeccanica.

Romania a incercat sa isi inlocuiasca flota aeriana de ani de zile, dar nu a avut suficiente resurse nici inainte de criza economica. Anul trecut, a fost nevoita sa obtina un imprumut de la FMI, in valoare de 20 miliarde de euro, iar acum respecta un program strict pentru a limita cheltuielile publice.

Costul repararii si echiparii aparatelor F-16, care vor fi livrate din 2013, este estimat la 1,3 miliarde de dolari. Acesta include pregatirea pilotilor. Insa Romania a anuntat ca ar putea cumpara inca 24 de aeronave de acelasi tip, ceea ce va creste semnificativ costurile finale.

In 2008, Pentagonul a estimat pretul unei posibile vanzari a 48 de avioane la 4,5 miliarde de dolari, incluzand repararea, antrenarea pilotilor si echiparea aparatelor.

"Este destul de nebuneste din punct de vedere financiar... pentru ca vor trebui sa finanteze acest lucru cumva. Are Romania acesti bani disponibili acum sau nu? Nu cred ca are", a spus Smith.

SAAB a afirmat ca este dispus sa ofere termeni atractivi de finantare si a subliniat ca oferta americana pare sa nu contina obisnuitele acorduri suplimentare, care garanteaza beneficii economice pentru tara care achizitioneaza aparatele, precum oportunitati de angajare.

Opozitia a cerut ca Parlamentul sa primeasca detalii complete privind ofertele existente inainte de a aproba achizitionarea avioanelor F-16.

Aceasta polemica este o lovitura pentru tentativele Romaniei de a combate lipsa de transparenta si reputatia de tara corupta. Bucurestiul este singurul membru UE care nu a aderat la Codul de conduita pentru achizitii al blocului european.

FMI a refuzat sa cometeze decizia. In 1997, institutia a reusit Romania sa convinga sa renunte la planul de a cumpara elicoptere americane in valoare de 1,4 miliarde de dolari, din cauza restrictiilor bugetare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avioane F16 Romania, #achizitie multirol Romania , #frauda