Geoana i-a trimis inca o scrisoare lui Basescu

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 13:00
1115 citiri
Geoana i-a trimis inca o scrisoare lui Basescu

Presedintele PSD Mircea Geoana i-a trimis o a doua scrisoare presedintelui Traian Basescu de la recentul conflict iscat intre cele doua partide din cauza remanierii ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica.

Geoana ii aminteste lui Basescu ca, inainte sa fie candidat la prezidentiale, este inca presedintele in exercitiu al Romaniei. Cu alte cuvinte, liderul PSD ii cere lui Traian Basescu sa-si faca datoria de mediator si sa vegheze la respectarea Constitutiei astfel incat sa opreasca la timp criza politica, de a carei declansare este "direct responsabil".

"Inainte de a fi candidat in alegerile prezidentiale din acest an, sunteti inca Presedinte al Romaniei. Aveti obligatia de a veghea la respectarea Constitutiei, de a opri la timp criza politica ce risca sa o adanceasca pe cea economica si pe cea sociala, de a carei declansare si consecinte sunteti in mod direct responsabil", scrie Geoana in epistola de marti.

"Astazi, atentia opiniei publice se indreapta in mod legitim spre Palatul Cotroceni. Sunteti cel care l-a propus si l-a girat pe Emil Boc ca premier al Guvernului Romaniei. Din punct de vedere institutional, sunteti responsabil pentru orice decizii, bune sau rele, adoptate de premierul pe care l-ati propus.

De asemenea, sunteti cel care l-a adus pe Emil Boc in politica, l-a ajutat sa castige fotoliul de primar al Clujului si l-a sprijinit pentru functia de presedinte PDL, partid care va sustine in campania electorala. Este evident faptul ca in spatele propunerii lui Emil Boc stau intentii si ratiuni electorale de care nu sunteti deloc strain", isi incepe Geoana scrisoarea.

Geoana ii aminteste presedintelui Basescu ca ii revine "intreaga responsabilitate pentru intentia anuntata de premierul Emil Boc privind remanierea viceprim-ministrului si Ministrului Administratiei si Internelor Dan Nica si mai ales pentru consecintele de o gravitate deosebita pe care aceasta le-ar putea avea in plan politic, economic si social".

Presedintele Senatului atrage atentia ca propunerea de remaniere a lui Dan Nica pune in pericol ordinea constitutionala : "Propunerea de remaniere a ministrului Dan Nica, ministru a carui activitate in interiorul Guvernului si al CSAT ati apreciat-o in repetate randuri, pune in pericol atat ordinea constitutionala cat si buna functionare a Executivului pe care l-ati girat, inclusiv prin discursul din fata Parlamentului.

In conditiile in care Comitetul Executiv National al PSD si-a exprimat in unanimitate sustinerea pentru Dan Nica, intentia premierului Emil Boc anunta nu doar o incalcare a Regulamentului de functionare a Coalitiei, ci si incalcarea Constitutiei. Conform art. 85, alin.3 din Constitutie, atunci cand o remaniere implica modificarea structurii sau a compozitiei politice a Guvernului, ceea ce ar fi cazul daca premierul ignora decizia PSD, dar insista pe calea remanierii, decizia revine Parlamentului, si nu premierului sau presedintelui".

Nu in ultimul rand, presedintele PSD avertizeaza ca, in cazul in care remanierea lui Nica va deveni realitate, ea va duce la o criza politica ce va agrava criza economica existenta si va adanci problemele sociale din acest moment si va arunca suspiciuni asupra alegerilor prezidentiale.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a transmis si premierului Emil Boc o scrisoare prin care sustine ca argumentele aduse pentru revocarea ministrului de Interne sunt "lipsite consistenta" si "inacceptabile" si il avertizeaza ca risca sa rupa protocolul coalitiei daca nu renunta la remaniere.

In ceea ce priveste scorul ultimatumurilor dintre social-democrati si democrat-liberali, scrisoarea poate fi considerata pasul inapoi din partea PSD, cel din partea PD-L fiind amanarea cu doua ore a ultimatului. (A.T.)

Vezi scrisoarea lui Mircea Geoana catre Traian Basescu atasata sub poza

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Geoana scrisoare Basescu, #Geoana trimis scrisoare, #Geoana Basescu Boc remaniere , #frauda