Gyorgy Frunda: Limba materna obligatorie daca minoritatile reprezinta 10%

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 13:07
1795 citiri
Gyorgy Frunda: Limba materna obligatorie daca minoritatile reprezinta 10%

Seful delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), senatorul Gyorgy Frunda, a declarat, sambata, la Tg. Mures, ca unul dintre viitoarele sale obiective in noul Parlament va fi modificarea legislatiei in privinta pragului de folosire a limbii materne, de la 20% la 10%.

"Pe an ce trece, minoritatile din Romania numeric sunt mai putine. Exista comunitati minoritare care scad numeric si o legislatie care stabileste un prag de 20% pentru folosirea limbii materne care, dupa parerea mea, trebuie scazut. Si in viitorul parlament unul din obiective va fi sa scadem acest prag de la 20% la maximum 10%.

Deci, peste tot unde minoritatile nationale reprezinta 10% din comunitatea locala, oraseneasca, judeteana, folosirea limbii materne sa fie obligatorie. Acolo unde comunitatea minoritara este mai mica de 10%, folosirea limbii materne sa fie posibila", a declarat Frunda.

El a dat ca exemplu pozitiv municipiul Sighisoara, unde nemtii sunt in proportie de 2% si orasul are inscris numele si in limba germana.

"Este un semn de intelepciune si de deschidere", a apreciat senatorul. Acesta a spus ca, totusi, Romania este un exemplu pozitiv in ceea ce priveste respectarea prevederilor unui document European in privinta minoritatilor.

"Consiliul Europei a adoptat un document, 'Charta regionala a limbilor regionale si minoritare'. Cele mai multe tari membre ale CE au semnat si ratificat documentul.

Din acest punct de vedere Romania este un exemplu pozitiv. In aceasta Charta e un meniu de posibiltate de folosire a limbii materne si Romania este peste nivelul mediu propus.

Totusi, nu ne putem declara satisfacuti si trebuie sa imbunatatim legislatia sau sa o aplicam pe cea existenta mai eficient si cu mult mai multa buna credinta", a afirmat Gyorgy Frunda.

Politicianul s-a intors, vineri seara, de la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a APCE si unde spune ca a constatat ca "bilingvismul este o problema importanta pe agenda internationala".

"Problema cea mai importanta la APCE a fost problema dintre Federatia Rusa si Georgia. Titlul raportului recomandarii era 'Consecintele razboiului dintre Rusia si Georgia'. Ne-am dus la radacini, la problema autonomiei Osetiei si Abhaziei, la de ce au cerut acesti oameni sa fie diferiti.

Unul dintre motive a fost ca nu li s-a recunoscut dreptul de a vorbi in limba rusa. Poate ca unii ar fi tentati sa spuna ca e o exagerare, dar daca ne uitam la ultimele perioade in Europa, constatam ca multe conflicte pornesc de la lucrurile zilnice, cotidiene, a avea o scoala in limba materna, a te adresa in limba ta materna, a spune medicului durerea ta in limba ta.

Neacordarea acestor drepturi au creat tensiuni in interiorul unor tari membre ale Consiliului Europei sau intre tari membre ale Consiliului Europei", a explicat politicianul.

Frunda, ca fost raportor al Consiliului Europei pentru tarile baltice, Letonia, Lituania si Estonia, spune ca a constatat ca problema care se pune este cum sa-si foloseasca rusii limba materna.

"Tentatia Consiliului Europei de a face acceptabila, de catre statul national, pentru ca toate aceste state sunt noi, care nu se definesc national, asta e chintesenta problemei, de a accepta folosirea limbii minoritatii nationale care este primita cu reticenta. Experienta ne arata ca tarile in care s-au facut pasi spre acceptarea, de catre populatia majoritara, a folosirii limbii de catre comunitatile nationale, situatia este mult imbunatatita", a spus senatorul.

Gyorgy Frunda a facut aceste precizari la seminarul "Bilingvismul-element fundamental al convietuirii", care are loc la Casa Bernady din Targu Mures.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#minoritati, #Limba materna, #Gyorgy Frunda, #prag , #frauda