Harghita si Covasna: Se numara romanii si maghiarii din administratia publica

Vineri, 20 Martie 2009, ora 19:55
2071 citiri
Harghita si Covasna: Se numara romanii si maghiarii din administratia publica

Centrul European de Studii Covasna - Harghita a solicitat din partea tuturor primariilor si de la cele doua consilii judetene si prefecturi din cele doua judete, printr-o adresa oficiala, statistici cu privire la structura etnica a institutiilor deconcentrate si din administratia publica locala.

Directorul Centrului, dr. Ioan Lacatusu, a declarat ca, desi organizatia pe care o conduce nu este adepta "contorizarii etnice" a elitelor locale si a cetatenilor, a dorit sa beneficieze de date concrete si direct de la sursa in ceea ce priveste structura etnica a personalului din deconcentrate si din administratiile publice din cele doua judete, pentru a stabili care este situatia reala in acest plan despre care s-a tot vorbit.

"Tocmai pentru a face lumina odata, am incercat sa gasim o formula sa putem beneficia de la sursa de date oficiale, publice, care nu afecteaza viata privata a cetatenilor, deoarece sunt date statistice, si care odata rezolvate si care vor fi centralizate vor putea sa stabileasca exact situatia reala despre cele doua planuri - planul institutiilor deconcentrate, care sunt institutiile centrale in teritoriu, si planul administratiilor publice locale", a declarat Ioan Lacatusu.

O buna parte din primarii au raspuns solicitarii centrului, datele fiind in curs de finalizare. Toate datele primite prin aceste adrese vor fi facute publice si vor fi cuprinse intr-un document, o brosura, care sa raspunda la cele zece puncte formulate la adunarea din februarie, din fata Prefecturii, cand maghiarii au iesit in strada pentru a protesta fata de eventuale schimbari din functie ale directorilor maghiari de deconcentrate.

"Vrem sa dam un raspuns punctual, cu surse directe, in asa fel incat cu totii sa stim adevarul (...) Este o activitate in beneficiul tuturor si in dauna nimanui", a mai declarat dr. Lacatusu, care a apreciat pozitia luata de senatorul UDMR Albert Almos ca fiind surprinzatoare si nefireasca.

Miercuri, presedintele UDMR Covasna, senatorul Albert Almos, si-a manifestat dezacordul cu privire la solicitarea unor asemenea date si a spus ca va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si comisia de abuzuri din Parlament, intrucat i se pare ca este o discriminare etnica.

Supararea senatorului era indreptata la acea ora impotriva Prefecturii Covasna, care a trimis solicitarea catre deconcentrate. Prefectul Codrin Munteanu a explicat ca, la randul sau, primise adresa de la un ONG (Centrul European de Studii, n.r.), si a declinat competenta raspunsului catre institutiile vizate, care detineau datele.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#maghiari romani administratie, #numaratoare maghiari romani, #Covasna Harghita , #frauda