Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca joi dosarul lui Nastase

Joi, 26 Februarie 2009, ora 08:36
1450 citiri
Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca joi dosarul lui Nastase

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) incepe, joi, judecarea dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

Conform DNA, Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Jianu si de celelalte patru persoane, in data de 20 ianuarie 2009, dupa ce procurorii au constatat ca simpozionul "Trofeul calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului, informeaza NewsIn.

DNA sustine ca nu a fost nevoie de avizul Parlamentului in acest dosar. "Faptele retinute in sarcina lui Adrian Nastase nu au fost savarsite in calitatea sa de prim-ministru", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Din rechizitoriul intocmit de procurori, sustine DNA, a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Fostul premier Adrian Nastase a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, in ciuda celor patru dosare penale in care a fost cercetat pentru fapte de coruptie.

In doua dintre acestea (Zambaccian I si Matusa Tamara), Nastase a fost si judecat, dar nu pana la capat, deoarece o decizie a Curtii Constitutionale a decis ca pentru a incepe urmarirea penala impotriva unui fost sau actual ministru care este si parlamentar trebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votul colegilor din Camera Deputatilor l-a scapat pe fostul premier de o solutie in instanta.

In noul legislativ, fostul prim-ministru a obtinut, in urma negocierilor, functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#judeca dosar Nastase, #Trofeul calitatii, #fonduri ilegale campanie, #Adrian Nastase , #frauda