Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Investitia de la Rosia Montana, amanata de instanta

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 14:45
1266 citiri
Investitia de la Rosia Montana, amanata de instanta

Curtea de Apel Alba a constatat nelegalitatea Hotararilor de Consiliu Local, prin care, in iulie 2002, s-au votat planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana, informeaza NewsIn. Prin aceste planuri, localitatea fusese declarata zona industriala, exclusiv rezervata proiectului minier propus de Gabriel Resources, iar anularea actelor la Curtea de Apel ar putea amana investitia cu 10 ani.

Decizia Curtii de Apel Alba va conduce pe viitor la anularea certificatului de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Totodata, Ministerul Mediului va fi obligat sa returneze tiularului de proiect documentatia depusa impreuna cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana.

Acest lucru presupune, practic, ca RMGC, in cazul in care nu isi abandoneaza intentia de proiect minier la Rosia Montana, va trebui inclusiv sa gaseasca modalitati prin care sa obtina o noua licenta miniera pentru perimetrul Rosia Montana, demersuri care ar necesita cel putin 10 ani, atata cat a durat pana in prezent procesul de autorizare.

Planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana au fost finantate integral de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si supuse aprobarii Consiliului Local Rosia Montana. Scopul este permiterea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicand in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana.

De asemenea, schimbarea statutului Rosiei Montane din zona rezidentiala in zona industriala in iulie 2002 a avut ca si rezultat inceperea procesului de stramutare a populatiei locale, precum si a intregii infrastructuri de uz public (scoli, dispensar, drumuri).

Aceste planuri de urbanism au blocat astfel orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietati private, lipsind de continut drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica a populatiei din zona.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
#rosia montana, #proiect, #investitii , #frauda