"Juzii" de la CE vin saptamana viitoare la Bucuresti

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 19:50
1275 citiri
"Juzii" de la CE vin saptamana viitoare la Bucuresti

Modul in care Romania si Bulgaria si-au indeplinit sau nu angajamentele in combaterea coruptiei va intra saptamana viitoare in atentia expertilor de la Comisia Europeana, care se deplaseaza atat in tara noastra, cat si la sud de Dunare, arata Radio Europa Libera.

Romania si Bulgaria au devenit "copiii-problema" ai UE de cand au aderat in ianuarie 2007, comenteaza Radio Europa Libera intr-o analiza a situatiei privind cele doua tari, in care anunta si prezenta la Bucuresti, saptamana viitoare, a expertilor Comisiei Europene care vor redacta raportul pe justitie din luna iulie.

De atunci, relateaza Europa Libera, Bruxelles-ul a blocat subventii de milioane de dolari pentru agricultura si infrastructura din Bulgaria, de teama ca banii sunt deturnati.

Alte fonduri in valoare de miliarde sunt acum in pericol, din aceleasi motive, iar fondurile pentru Romania ar putea fi de asemenea inghetate, potrivit Europa Libera .

Romania a devenit celebra din cauza unei dispute majore cu Italia, membru fondator al UE, in urma unor infractiuni grave comise de imigranti romani. Roma percepe situatia ca fiind asa de serioasa, incat ia in considerare reimpunerea de controale la frontiere pentru cetatenii care vin din Romania.

Potrivit analistului Mike Emerson de la Centrul European pentru Studii Politice din Bruxelles, mai multi oficiali europeni considera ca decizia de a acorda statutul de membru UE celor doua tari a fost prematura, data fiind magnitudinea problemelor interne.

Ultimul raport al CE a constatat probleme serioase. Referitor la Romania, raportul spunea ca "exista riscul ca incalcarea constanta a normelor UE sa declanseze clauze de salvgardare pentru Romania in 2008, atat in domeniul agriculturii, cat si al justitiei", afirma REL, remarcand ca declaratiile lui Gray indica faptul ca in domeniul justitiei mai sunt multe de facut.

Presiunea actuala a UE asupra Bucurestiului si Sofiei nu este in sensul adoptarii de legi noi, ci a implementarii lor.

Comisia Europeana insista insa ca aderarea Bulgariei si Romaniei este un "succes" si ca a avut loc la momentul potrivit.

"Aceste tari sunt cruciale pentru UE din punct de vedere geopolitic, iar statutul de membru n-a fost doar un acord intre Uniune si cele doua guverne, ci este vorba si de ameliorarea situatiei cetatenilor bulgari si romani", a spus Gray.

Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#Comisia Europeana, #experti, #raport, #Justitie, #Romania, #Bulgaria , #frauda