Kovesi, catre magistrati: Sa va faceti meseria cu pasiune, nu cu patima!

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 14:24
2120 citiri
Kovesi, catre magistrati: Sa va faceti meseria cu pasiune, nu cu patima!
Foto: Antena3

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, i-a felicitat miercuri pe noii procurori si judecatori numiti in functie ca urmare a promovarii concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii si le-a cerut acestora sa fie independenti si responsabili.

"Multi dintre noi vorbim despre independenta si uitam sa vorbim despre responsabilitate. Independenta nu inseamna ca poti beneficia de un permis in alb prin care sa incalci legea, ci inseamna sa iei decizii rapide, corecte si legale", a declarat procurorul general al Romaniei la ceremonia care a avut loc in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

Laura Codruta Kovesi le-a mai spus tinerilor magistrati ca prin intrarea in magistratura au primit "cel mai mare dar: de a alege sa aduceti beneficii societatii prin slujirea cetateanului sau sa rastalmaciti legea, sa o interpretati, astfel incat ea sa devina un document prafuit intr-un sertar".

"Cred in independenta magistratilor si in calitate de procuror general am aparat-o cu riscul de a fi atacata de cei carora le displace acest statut", a mai spus aceasta, evidentiind si faptul ca in prezent repartitia magistratilor se face in functie de performanta, spre deosebire de trecut, cand "mai intai primeau posturile baietii, apoi fetele".

Kovesi s-a referit si la lipsa de incredere a cetateanului in justitie, situatie care trebuie sa se schimbe cat mai curand, dar si la motivele pentru care se intampla acest lucru.

Aceasta a prezentat rezultatele unei cercetari sociologice din care a rezultat influenta covarsitoare a mass-media asupra modului in care este perceput sistemul judiciar. Potrivit cercetarii, doar 6% dintre cetateni iau contact direct cu justitia, in timp 93% dintre romani afla despre cum stau lucrurile in acest domeniu de la televizor, iar 41% din presa.

"In acest mediu veti lucra", i-a atentionat Kovesi pe noii procurori si judecatori subliniind ca nu se vor putea simti cu adevarat independenti decat atunci cand va exista un grad ridicat de incredere in munca lor.

In incheiere, procurorul general a spus cateva cuvinte despre criza de personal din justitie precizand in fata tinerilor magistrati: "Intrati intr-un sistem in care statulul nostru este foarte discutat, increderea este redusa, resursele putine, iar dosarele in lucru foarte multe. Ca un cadou de inceput veti primi in jur de 1.000 de dosare".

"Va doresc sa va faceti meseria cu pasiune si nu cu patima", a incheiat procurorul general, felicitandu-i inca o data pe noii procurori si judecatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procuror general magistrati, #absolventi INM, #Kovesi discurs Cotroceni , #frauda