Lazar Comanescu va merge la Chisinau in 7 iulie

Joi, 12 Iunie 2008, ora 07:32
917 citiri
Lazar Comanescu va merge la Chisinau in 7 iulie

Ministrul roman de externe, Lazar Comanescu, se va duce la Chisinau in 7 iulie, la invitatia omologului sau moldovean Andrei Stratan, fiind prima vizita oficiala a unui sef al diplomatiei romane in tara vecina dupa mai bine de doi ani.

Andrei Stratan a declarat ca data a fost convenita in cadrul unei discutii telefonice pe care a avut-o, miercuri, cu seful diplomatiei de la Bucuresti, informeaza NewsIn.

Informatia a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al MAE roman, Cosmin Boiangiu, care a subliniat ca agenda discutiilor care vor avea loc la Chisinau urmeaza sa fie stabilita, dar in mod sigur discutiile se vor axa pe "stadiul actual al relatiilor bilaterale" si "perspectivele europene ale Republicii Moldova".

Intrebat daca in cadrul vizitei lui Lazar Comanescu ar urma sa fie semnat Tratatul de frontiera dintre cele doua tari, Andrei Stratan a spus ca acest lucru se va intampla doar in cazul in care pana in luna iulie Chisinaul si Bucurestiul vor ajunge la o intelegere pe marginea acestui document.

"In acest moment nu s-a ajuns inca la o platforma comuna", a subliniat Andrei Stratan.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat in urma cu doua saptamani in cadrul unei emisiuni televizate ca i-a dat indicatii ministrului de externe Andrei Stratan sa-l invite in viitorul apropiat pe noul ministru de externe roman Lazar Comanescu la Chisinau.

"Ca sa punem lucrurile la punct pe acordul de baza si acordul de frontiera", a explicat Voronin referindu-se la doua documente pe care Chisinaul le considera foarte importante, dar a caror semnare treneaza de mai multi ani, in special din cauza retincentelor partii romane.

Presedintele Voronin a spus ca a avut deja "vreo trei discutii neoficiale" cu Lazar Comanescu, pe care l-a descris ca fiind "o persoana foarte interesanta, foarte simpatica si foarte realista".

Semnarea Tratatului de frontiera si a Tratatului politic de baza dintre Romania si Republica Moldova sunt doua conditii cerute cu insistenta de catre Chisinau pentru normalizarea relatiilor bilaterale.

Bucurestiul a propus, in luna martie, semnarea unei Conventii privind micul trafic la frontiera, insa, MAE moldovean a declarat ca va accepta aceasta oferta doar dupa ce Bucurestiul va semna Tratatul de frontiera.

In cadrul unei emisiuni televizate presedintele Voronin a reiterat criticile sale la adresa Bucurestiului si a reamintit ca s-a plans la presedintii celor 27 state membre ale UE de comportamentul Romaniei in raport cu Republica Moldova.

Voronin s-a aratat insa foarte optimist in ceea ce priveste relatiile cu Romania.

"Cred ca relatiile noastre cu Romania au perspective foarte bune si asa si trebuie sa fie. Din partea noastra noi vom face tot ce este posibil pentru ca aceasta perspectiva sa se realizeze", a promis seful statului moldovean.

Ultima vizita oficiala a unui ministru roman de externe la Chisinau a fost a lui Mihai Razvan-Ungureanu, in februarie 2006, cand Romania se pregatea de aderarea la UE si trebuia sa explice cetatenilor moldoveni de ce este nevoita sa le impuna vize.

Vizele si cetatenia au devenit apoi laitmotiv al acuzelor aduse de Chisinau Bucurestiului in ceea ce priveste presupusele sale intentii expansioniste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Moldova, #vizita, #Chisinau, #Andrei Stratan, #Comanescu , #frauda