Lidia Barbulescu: Raportul SUA pe justitie discrediteaza Romania

Joi, 13 Martie 2008, ora 20:42
1961 citiri
Lidia Barbulescu: Raportul SUA pe justitie discrediteaza Romania

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, cere probe pentru unele aspecte criticate in raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in 2007 potrivit caruia justitia din Romania nu are credibilitate, iar coruptia este o problema de amploare, transmite NewsIn.

Lidia Barbulescu a declarat ca CSM a fost surprins neplacut de unele afirmatii "nefundamentate" cuprinse in raport.

"Consideram ca autorii raportului trebuie sa lamureasca aceste imprejurari care discrediteaza in mod nejustificat Consiliul Superior al Magistraturii si intregul sistem judiciar", sustine presedintele CSM.

Barbulescu a mai raspuns unor aspecte semnalate de raportul Departamentului de Stat al SUA legat de potentiale conflicte de interese in CSM.

"Nu poate exista conflict de interese cat timp modificarile legislative din anul 2005 dau dreptul membrilor din actualul CSM sa-si pastreze funntiile de conducere la nivelul instantelor si parchetelor de la care provin", sustine Barbulescu.

In sprijinul declaratiei sale, Barbulescu citeaza o constatare a Comisiei Europene care, in urma unei misiuni de monitorizare din august 2006, ar fi concluzionat ca "problema este limitata in timp datorita faptului ca membrii viitorului CSM vor fi suspendati de drept din orice functie judiciara (vor fi noi alegeri in 2010, dar situatia s-ar putea imbunatati inainte de acest moment datorita faptului ca mandatul pentru functii de conducere este de 3 ani si poate fi reinnoit o singura data). Sistemul se misca in directia pastrarii unui echilibru final".

CSM a mai aratat ca, in raport nu se mentioneaza si imprejurarea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a dezavuat public prestatia Procurorului General al Romaniei de a comenta hotarari judecatoresti ce nu erau definitive si cu privire la care procurorii urmau sa exercite caile de atac.

ICCJ a apreciat ca atitudinea Procurorului General al Romaniei a fost de natura sa incalce principiul independentei justitiei.

Presedintele CSM face trimitere la un sondaj al Transparency International Romania potrivit caruia magistratii sunt constienti ca exista coruptie in sistem insa exprimarea nu trebuie exacerbata cu privire la intregul corp de magistrati, atat in ceea ce priveste coruptia, cat si in ceea ce priveste corectitudinea din cadrul sistemului judiciar.

Activitatea DNA este apreciata de expertii Departamentului de Stat, care noteaza insa presiunile politice ale fostului ministru Tudor Chiuariu.

Raportul mentioneaza ca niciun caz de coruptie la nivel inalt nu a fost judecat si finalizat cu o pedeapsa cu inchisoarea, fiind pronuntate sentinte doar in unele cazuri de coruptie ce implicau "oficiali de rang inferior".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#lidia, #Barbulescu, #CSM, #raport, #SUA, #Justitie , #frauda