Lidia Barbulescu spune ca nu va mai candida pentru sefia Instantei Supreme

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 20:57
1111 citiri

Judecatorul Lidia Barbulescu a declarat, vineri, ca nu si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ca nici nu intentioneaza sa o faca, vineri fiind ultima zi pentru acesta procedura.

Numele avansate in randul magistratilor pentru ocuparea sefiei Inaltei Curti sunt, alaturi de cel al Lidiei Barbulescu, cele ale judecatorilor Anton Pandrea, Danut Cornoiu, Elena Carcei si Rodica Popa.

Vineri este ultima zi pentru depunerea candidaturilor la functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmand sa anunte candidatii dupa expirarea termenului.

Pentru conducerea instantei supreme pot candida judecatorii de la ICCJ, care au minimum doi ani vechime la aceasta instanta. Concursul pentru ocuparea functiei de presedinte al ICCJ a fost reluat dupa ce Lidia Barbulescu a fost votata de CSM pentru aceasta functie, dar presedintele Basescu a refuzat sa o numeasca.

"Avand in vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administratiei Prezidentiale (...) incepand cu data de 22 decembrie 2009 se pot depune candidaturi pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in anunt, potrivit caruia candidaturile se pot depune in termen de 30 de zile de la 22 decembrie 2009.

Candidaturile se pot depune in acord cu prevederile articolului 53 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, se precizeaza in anunt. Potrivit articolului mentionat, "presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului".

Traian Basescu a declarat, in cadrul dezbaterii din 3 decembrie 2009 pentru alegerile prezidentiale, ca nu o va numi pe judecatoarea Lidia Barbulescu la sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Raspunsul meu este nu. Nu o voi numi pe doamna Barbulescu la presedintia ICCJ", a raspuns Traian Basescu.

Magistratul Lidia Barbulescu a fost aleasa, pe 22 octombrie 2009, cu majoritate de voturi, de Sectia de judecatori a CSM presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propunerea fiind trimisa presedintelui Traian Basescu, seful statului semnand astfel de numiri.

Sectia pentru judecatori a CSM a discutat, in toamna anului 2009, candidaturile pentru presedintia Instantei Supreme, functie vacanta dupa pensionarea lui Nicolae Popa, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir. Lidia Barbulescu, de 54 de ani, este, din septembrie, presedinte interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in locul lui Nicolae Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Lidia Barbulescu, #Consiliul Superior Magistraturii , #frauda
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5