Liviu Pop la TV Ziare.com: "Sub 10% din profesorii din Romania dau meditatii"

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 14:48
1684 citiri
Liviu Pop la TV Ziare.com: "Sub 10% din profesorii din Romania dau meditatii"

Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat, la Tv Ziare.com, ca greva declansata luni de bugetari "este un semnal de alarma adresat intregii clase politice", insa, in ceea ce-i priveste pe dascali, "ultimul lucru la care ne gandim este sa le facem rau copiilor".

"Speram ca pe 16 decembrie sa declansam greva pe o perioada nedeterminata", a precizat Pop, detaliind ca "am dat o sansa, din luna mai pana acum, Guvernului", iar "elevii trebuie sa inteleaga ca aceasta forma de protest este in principal pentru ei".

"Obiectivul nostru principal este legea salarizarii unitare si legea educatiei. Ambele legi produc efecte in sistemul de invatamant", a declarat liderul sindical, precizand ca "personalul din invatamant se afla la baza grilei de salarizare unica". In consecinta, "pe termen mediu, nu va fi atractiva aceasta meserie".

"Cred ca trebuia ca, pana la 31 octombrie, termen impus de FMI, sa se faca o grila serioasa. Nu ne arunca decat in derizoriu. Ori vrem o lege care sa clarifice salarizarea, ori una modificata in functie de ce guvern vine", a spus Pop, facand referire la clauza care permite negocierea legii salarizarii unice pana in septembrie anul viitor.

"Noi n-am cerut o majorare de salarii - s-au facut disponibilizari in sistemul de invatamant, s-au redus aproape 20.000 de posturi, s-ar putea sa mai fie si alte reduceri, dar nu ni se pare normal sa se aplice o reducere strict proportionala, matematica, in conditiile in care in ultimii ani in invatamant nu s-au mai facut angajari", a mai subliniat liderul sindical.

Vezi aici emisiunea "Pana cand vor dura protestele din invatamant?", sustinuta de Liviu Pop

O alta problema identificata de reprezentantul FSLI este ca "profesorul debutant in sistemul de invatamant are in acest moment 1325 de lei, brut. Cel care va intra pe legea salarizarii ar trebui sa aiba 1435, insa nu acum, ci peste 5 ani. Practic, timp de cinci ani, o sa ramanem cu salariul pe care il avem astazi".

In plus, "e anormal ca, in Romania, angajatii Ministerului Educatiei, profesorii, sa aiba salarii diferite pentru ca lucreaza in Arad sau in alta parte. Avem 3-4 tipuri de salarii, de la judet la judet. Este aberant sa avem o salarizare diferentiata".

Intrebat cum ramane cu suplimentarea salariilor profesorilor din meditatiile particulare, Pop a apreciat ca "sub 10% din profesorii din Romania dau meditatii". "Provin dintr-o familie de dascali, sotia mea este tot profesoara, am numeroase rude care lucreaza in sistemul de invatamant. Problema meditatiilor o privesc asa: fie profesorul obliga un elev sa vina la meditatie sau parintii vor ca elevul sa primeasca un supliment de informatie, ceva mai mult. E destul de grav daca un profesor da note mici pentru a obliga copiii sa vina la meditatii".

In orice caz, "cercul vicios calitate contra salarii trebuie inchis o data pentru totdeauna", si "vina e la guvernul roman, care nu a reusit in ultimii 20 de ani sa faca o reforma reala in sistem. Reforma a fost doar declarativa, aparitia unui ministru trecator pe functie care a modificat doar lucruri de suprafata", a apreciat Pop.

"Nu mi se pare nimic corect in Romania ultimilor 20 de ani, si in mediul privat si bugetar suntem priviti ca niste sclavi", a mai spus reprezentantul FSLI.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#greva sindicat educatie, #greva profesori 2009, #Liviu Pop Tv Ziare , #frauda