MAE face verificari in cazul romanului care a murit in Polonia

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 18:39
1105 citiri
MAE face verificari in cazul romanului care a murit in Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a inceput verificari interne in cazul detinutului roman, acuzat de furt, care a murit de foame intr-o inchisoare din Cracovia, pentru a stabili daca ambasada Romaniei la Varsovia a actionat potrivit procedurilor consulare in vigoare, se arata intr-un comunicat publicat luni de MAE.

Potrivit MAE, este nevoie de verificari interne pentru a clarifica imprejurarile in care s-a produs decesul cetateanului roman. Mai mult, este esential sa afle si de rezultatul analizelor autoritatilor poloneze competente. La finalul verificarilor, ministerul va da publicitatii concluziile.

Crulic Claudiu Daniel fusese arestat la 30 noiembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca au furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat in 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Povestea lui Crulic a fost preluata de presa romana dupa ce ziarele poloneze au tratat pe larg cazul. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu ceruse duminica o ancheta a MAE asupra modului in care au actionat autoritatile romane consulare din Polonia in cazul detinutului roman decedat dupa ce a intrat in greva foamei, cerand totodata si demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu.

Liderul PSD sustine ca autoritatile consulare romane, solicitate pentru asistenta de roman, au actionat tardiv in fata abuzurilor sistemului judiciar polonez, astfel ca, la o luna dupa ce a cerut ajutorul Consulatului, Crulic a murit.

"Cerem lamuriri si o ancheta din partea MAE. Este inacceptabil ca unui cetatean roman sa nu i se acorde normala asistenta consulara in conditiile in care ambasada de la Varsovia cunostea situatia acestui roman inca de pe 17 decembrie. O ancheta rapida din partea MAE si o asumare a responsabilitatii, eventual printr-o demisie a ministrului de Externe ar trebui sa reprezinte un comportament absolut natural in asemenea situatie", a sustinut Diaconescu duminica.

In aceeasi zi, MAE afirma ca ambasada romana din Polonia i-a acordat asistenta cetateanului roman Crulic Claudiu Daniel, care era arestat pentru furt, dar nu a fost informata de autoritatile poloneze ca acesta intrase in greva foamei, care i-a provocat decesul. Potrivit ministerului, ambasada a contactat autoritatile poloneze si s-a asigurat ca drepturile legale ale cetateanului roman sunt respectate.

In luna octombrie, in perioada desfasurarii anchetei, reprezentantul ambasadei Romaniei la Varsovia a discutat cu procuroul care a instrumentat cazul si a fost asigurat ca starea persoanei retinute, atat fizica, cat si psihica, este buna. Procurorul a mentionat ca detinutul nu a fost in prima faza de acord cu instiintarea ambasadei despre cazul sau, preciza MAE.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
#MAE, #Polonia, #cracovia, #Varsovia, #roman, #detinut, #greva foamei, #inchisoare , #frauda