Magistratii cer ministerului Justitiei sa prezinte situatia arhivei SIPA

Marti, 26 Februarie 2008, ora 11:15
588 citiri
Magistratii cer ministerului Justitiei sa prezinte situatia arhivei SIPA

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si asociatiilor de magistrati cer Ministerului Justitiei sa comunice public procesul-verbal de inventariere a arhivei SIPA si pe cel de distrugere a acesteia, daca este cazul.

Decizia a fost luata luni in cadrul unei intalniri care a avut loc la sediul CSM, in care a fost luata in discutie hotararea din 2005 a Ministerului Justitiei de a proceda la distrugerea arhivelor SIPA.

Pana in 30 septembrie 2004 informatiile serviciilor secrete privind trecutul sau activitatea nelegala a unor magistrati erau transmise ministrului Justitiei. De la 1 iulie 2006, Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (fostul SIPA) si-a lichidat oficial activitatea, dupa ce a fost decisa desfiintarea directiei de catre Ministerul Justitiei iar baza logistica a fost predata Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

"Participantii la aceasta intalnire atentioneaza ca acest demers este imperios necesar in situatia in care informatiile existente in documentele aflate in aceasta arhiva, ce-i vizeaza pe judecatori si procurori, ar fi putut fi obtinute cu nerespectarea legii, iar Ministerul Justitiei nu a procedat la distrugerea lor. In plus, aceasta masura se impune pentru inlaturarea oricaror suspiciuni legate de folosirea acestor informatii in alte scopuri decat cele prevazute de lege, ministrul Justitiei fiind reprezentant al Executivului si nu reprezentant al autoritatii judecatoresti", se arata intr-un comunicat comun al participantilor la intalnirea de luni.

Subiectul a revenit in atentia magistratilor cu ocazia aparitiei in presa a informatiilor legate de dosarele profesionale sau de cadre ale oamenilor politici care au avut anterior o cariera in magistratura, ca judecatori sau procurori, cele mai cunoscute cazuri fiind ale Noricai Nicolai si Monicai Macovei.

Printre semnatari se numara presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu si presedintele AMR, Viorica Costiniu precum si numerosi reprezentanti ai Asociatiilor judecatorilor si procurorilor din toata tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#arhiva, #SIPA, #proces verbal, #distrugere , #frauda