Magistratii nu sunt de acord cu adoptarea Codurilor prin asumarea raspunderii

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 15:23
1007 citiri
Magistratii nu sunt de acord cu adoptarea Codurilor prin asumarea raspunderii

Asociatiile magistratilor sustin adoptarea celor patru Coduri de catre Parlament si nu prin asumarea raspunderii Guvernului, magistratii punandu-se de acord cu privire la elaborarea unui proiect privind raspunderea materiala judecatorilor si procurorilor, potrivit CSM.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca, in urma unor intalniri cu reprezentantii mai multor asociatii ale magistratilor, acestea din urma au aratat ca cea mai buna solutie ar fi adoptarea celor patru Coduri in Parlament si nu prin asumarea raspunderii Executivului.

"Reprezentantii asociatiilor profesionale au subliniat necesitatea adoptarii Codurilor civil, penal, procedura civila si procedura penala, potrivit procedurii parlamentare obisnuite, si nu prin asumarea raspunderii guvernului, pentru o mai mare rigoare, si fata de importanta lor pentru sistemul judiciar", potrivit unui comunicat, remis, vineri, Ziare.com.

Participantii la intalnire au consemnat existenta unor conflicte de natura constitutionala, "aparute ca urmare a atitudinii manifestate public de puterea executiva si legislativa; a discriminarii magistratilor pe criterii de varsta, care, impreuna cu blocarea posturilor vacante din sistem si cu lipsa de predictibilitate a legislatiei in materia pensionarii, coroborat cu vocatia unui numar mare de magistrati la pensionare, pot duce la imposibilitatea functionarii sistemului judiciar si indeplinirii obiectivelor asumate de justitie la momentul aderarii Romaniei in U.E", potrivit comunicatului.

Reprezentantii asociatiilor profesionale au mai fost de acord sa realizeze consultari cu privire la proiectul privind raspunderea materiala a magistratilor, proiect deja initiat de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR).

Comisia Juridica a CSM urmeaza sa-si exprime punctul de vedere cu privire la acesta. "Toti cei prezenti au fost de acord ca, in cuprinsul actului normati, sa fie reglementata raspunderea materiala a magistratilor in acord cu normele europene, precum si sistemul de asigurare de raspundere pentru judecatori si procurori", se mai arata in comunicatul CSM.

La aceeasi intalnire s-a discutat si despre plata sporurilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti. Astfel, CSM (care are buget propriu) considera ca a procedat corect platind toate sumele restante personalului propriu, evitand astfel eventualele penalizari.

"De asemenea, a inteles sa dea un semnal pentru ceilalti ordonatori de credite din sistemul judiciar ca aducerea la indeplinire a obligatiilor stabilite este legala si ca este posibila", se mai arata in comunicatul Consiliului.

Potrivit acestuia, la intalnirea de pe 21 ianuarie, s-a convenit ca CSM sa continue, cu sprijinul asociatiilor profesionale, demersurile in vederea emiterii unui act normativ care sa reglementeze si sa elimine discriminarile existente in sistem, a emiterii ordinului pentru inscrierea drepturilor recunoscute prin hotarari judecatoresti in cartea de munca, precum si pentru executarea drepturilor salariale restante.

La intalnire au participat reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania, Asociatiei Procurorilor din Romania, Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania; Asociatia Profesionala a Judecatorilor din Raza de Activitate a Curtii de Apel Bacau, Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Independentei Judecatorilor din Bihor, Asociatia Magistratilor din Iasi, Asociatia Profesionala a Judecatorilor "Constantin Stanescu" Targoviste cu reprezentantii CSM.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#autoritati magistrati, #adoptare, #Coduri asumarea raspunderii, #CSM , #frauda