MApN nu a avut destui bani pentru inzestrarea strategica a Armatei

Marti, 23 Martie 2010, ora 13:22
1837 citiri
MApN nu a avut destui bani pentru inzestrarea strategica a Armatei
Foto:Arhiva

CSAT va discuta marti despre modernizarea Armatei Romane, in conditiile in care bugetul Ministerului Apararii nu a permis, in ultimii ani, initierea niciunui program de inzestrare strategica, lipsa banilor si a deciziei politice facand ca MApN sa se afle in aceeasi faza de elaborare a documentatiei.

Ministerul Apararii Nationale a primit in 2010, pentru al doilea an la rand, o alocare bugetara de doar 1,38% din PIB, ceea ce inseamna aproximativ 7 miliarde de lei, in conditiile in care, potrivit angajamentelor asumate fata de NATO, avea nevoie de un buget de 2,38% din PIB pentru modernizare si cumparare de tehnica militara de ultima generatie.

Lipsa banilor a facut ca in ultimii ani niciunul din cele sase programe de inzestrare strategica aferente tuturor categoriilor de forte din Armata si adoptate de CSAT inca din 2006 sa nu fie demarat. In acest sens, planurile initiale prevedeau ca Fortele Aeriene trebuiau sa primeasca 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer cu raza mare de actiune, Fortele Terestre aveau nevoie de 837 de transportoare blindate pentru trupe 8X8 si 4X4 si de 2.842 de autoturisme blindate si neblindate, iar Fortele Navale de patru corvete multifunctionale si de patru vanatoare de mine.

In total, pentru realizarea acestui obiectiv, MApN avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de euro, conform estimarilor fostului ministru al Apararii, Teodor Melescanu.

Bugetul insuficient a determinat, insa, Ministerul Apararii sa gaseasca surse de finantare alternative, una dintre solutii fiind angajarea de credite multianuale extrabugetare, conform Ordonantei Guvernului nr. 111, din 2007, privind finantarea unor proiecte de investitii care necesita o perioada mai lunga de un an pana la finalizare.

"Plata produselor finantate prin acest mecanism incepe odata cu livrarea produselor si intrarea acestora in serviciul Fortelor Armate", se arata intr-un raspuns al MApN, la o solicitare a vicepresedintelui Comisiei de Apararare din Camera Deputatilor, George Scutaru.

Totusi, desi avea baza legala pentru a atrage credite de angajament necesare finantarii achizitiilor, MApN se afla de mai bine de patru ani in aceeasi faza a intocmirii de hartii si rapoarte aferente celor sase programe.

"In ceea ce priveste programele de importanta strategica, activitatile desfasurate in anul 2009 s-au concretizat numai in elaborarea documentelor de fundamentare a acestora. Diminuarea succesiva a fondurilor si replanificarea unor plati neefectuate in anii anteriori au condus la intarzieri importante in procesul de inzestrare a armatei.

Planurile si programele de inzestrare au suferit modificari in ceea ce priveste termenele de realizare, fapt ce a impus identificarea unor solutii adecvate pentru continuarea acestora", a declarat ministrul Apararii, Gabriel Oprea, la bilantul MApN de la inceputul lunii martie.

Astfel, prioritatea tuturor ministrilor apararii din ultimii ani a fost cumpararea de avioane multirol, in conditiile in care vechile avioane MIG 21 Lancer isi vor epuiza resursa de zbor pana in 2011-2013. "Pana in prezent nu s-a adoptat nicio decizie privind termenul de achizitie a avioanelor multirol. Perspectiva adoptarii unei decizii depinde de rezultatele parcurgerii etapelor legale pentru aprobarea uneia dintre variantele analizate si de identificarea surselor de finantare", se arata intr-un raspuns al MApN.

Rand pe rand, au fost analizate mai multe variante, plecandu-se de la achizitia de avioane noi, pentru ca in final sa fie apreciata ca oportuna solutia unor avioane in uz, disponibile in excedent de la alte armate. In acest sens, MApN a transmis in 2009 o scrisoare de tip "Letter of request" catre Guvernul SUA pentru 24 de avioane F-16 aflate in uz, insa americanii nu au raspuns oficial la cererea de oferta a partii romane nici pana in prezent.

"Pana in acest moment nu s-a primit raspunsul oficial din partea Guvernului SUA si nu se cunosc detalii legate de costuri. Aceste avioane ar putea fi achizitionate incepand cu anul 2013, in urma parcurgerii unui ciclu de revitalizare", se mai arata in raspunsul MApN. In cursa pentru adjudecarea contractului de 4,5 miliarde de euro pentru dotarea Fortelor Aeriene cu avioane multirol sunt inscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante, se numara: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB si Eurofighter de la EADS.

Intarzierile succesive in luarea unor decizii in ceea ce priveste cumpararea de echipamente si tehnica militara compatibile cu alte tari din NATO au determinat ca Armata sa intampine dificultati serioase in ceea ce priveste asigurarea protectiei si securitatii militarilor din teatrele de operatiuni, in conditiile cresterii participarii, in 2010, cu aproximativ 600 de militari la misiunea din Afganistan, dar si a securitatii propriului spatiu aerian national.

Pe 28 aprilie 2009, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a adoptat "Strategia de inzestrare a Armatei Romaniei", document care stabileste obiectivele si prioritatile pe termen mediu si lung ale inzestrarii si care reprezinta totodata baza pentru elaborarea planului de inzestrare a Armatei si a programelor multianuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#inzestrare armata, #sedinta CSAT, #achizitie avioane multirol , #frauda
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
SA TRAITI BINEE! multumesc pentru voturi somerilor, saracilor, flamanzilor