Marturisirile socante ale unui fost dependent de heroina - Interviu

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 15:17
36262 citiri
Marturisirile socante ale unui fost dependent de heroina - Interviu
Foto: nireblog

Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi sa traiesti 12 ani de zile prizonier in lumea drogurilor? Sa simti ca nimeni si nimic nu te poate ajuta si oricat de mult ai incerca sa iesi ceva te trage mereu inapoi? Acum poti citi marturisirile socante ale unei persoane ce a trecut prin aceasta situatie.

Ziare.com a stat de vorba cu un barbat care a fost dependent de heroina timp de 12 ani. Barbatul povesteste cum, in acest timp, a pierdut tot ce avea, de la case, bani, pana la un parinte rapus de suparare. Marturiseste cum a reusit sa se lase de heroina si prin cate a trecut din cauza depedendentei.

- O sa incepem cu o intrebare ce suna ca un cliseu: cand si de ce te-ai apucat de droguri? Cat timp ai fost consumator? Cat de des simteai nevoia sa te droghezi?

- Din curiozitate. Nu am stiut despre ce este vorba. 12 ani am fost consumator de heroina. Adica intrerupti, insa de cand m-am apucat pana am inceput tratamentul au trecut 12 ani.

- Cat te costau drogurile pe o luna?

- Sigur nu pot sa spun cat dadeam, dar cel putin 1.500 de dolari. Depinde si de situatia financiara pe care o aveam in momentele acelea. Multi oricum. Si chiar daca nu aveam, trebuia sa fac cumva sa imi cumpar doza.

- Cum faceai rost de ele?

- Prima data am primit cadou o punga de heroina. Am fost curios, nu am stiut despre ce este vorba, nu am stiut ce forta poate sa aiba. Am fumat-o pe aia si apoi deja se instalase dependenta. Am terminat-o dupa vreo trei luni. Apoi m-am dus in Grozavesti sa imi iau, vindeau strainii acolo. Dupa aia s-a umplut Bucurestiul, se vindea in toate cartierele, sub orice forma. Nu era o problema sa iti gasesti droguri in Bucuresti.

- Cum parea lumea vazuta prin ochii drogurilor? Te detasai total de lumea din jur?

- Moarta. Dormeam toata ziua. Ma detasam total.

TV Ziare.com: Doi copii mor in fiecare saptamana de supradoza

-Ai consumat vreodata droguri legale de la magazinele de plante etnobotanice? Daca da, ce senzatii ofera? Se compara cu cele ilegale?

- De doua ori de curiozitate. De fapt, o data pot sa spun ca am consumat. Ca o data am cumparat mai multi am tras un singur fum si apoi am cumparat eu singur sa mai incerc.

- Ce diferenta era intre heroina si drogul acela?

- Nu stiu cum sa definesc exact, pentru ca fiecare drog are simptomele lui si efectele lui. E o diferenta, fiecare e in felul lui. Am fost curios si am testat tot felul de droguri, usoare, grele, legale si ilegale. Acum constientizez care este mai greu, care e mai usor si efectele pe care le are si efectele secundare. Inainte nu am stiut despre ce este vorba.

- Inainte sa primesti cadou acea punga mai consumasesi?

- Am fumat o tigara de hasis in Germania, mai multi am fumat. Dar nu pot sa zic ca aia a deschis calea spre dependenta, dar se poate interpreta si asa. Se poate instala si asa depedenta. La mine a fost curiozitatea si conjuctura.

- Aveai multi prieteni care se drogau?

- Un prieten. Intamplator a intrat si el in posesia ei si nu avea ce sa faca cu ea. Mi-a zis "Ia-o tu". Pana la urma ne-am zapacit amandoi. El s-a oprit si eu am continuat.

- In ce punct ai simtit ca nu mai poti si ca este cazul sa renunti? De ce ai decis sa renunti?

- Simteam mereu ca este cazul sa renunt. Intotdeauna am vrut sa renunt, dar pana sa gasesc tratamentul asta (n.r. Tratamentul cu reglare neurologica accelerata) am fost la toate spitalele posibile si imposibile din tara si din strainatate. Am luat tot felul de medicamente si tratamente care se preconiza ca opresc dependenta, dar a fost apa de ploaie.

- Care a fost cel mai nesabuit/disperat gest pe care l-ai facut in perioada in care te drogai?

- In timpul in care am fost dependent am facut o sumedenie de gesturi. Astea (n.r. drogurile) te imping la toate nebuniile. Am vandut casele, am pierdut toti banii. Asta nu ar fi o problema, insa am suparat familia. M-am distrus pe mine. Nu mai are rost sa imi aduc aminte de cate am facut.

- Ai avut probleme cu dealerii sau cu alti consumatori?

- Problemele se isca din orice, dar eu evitam, nu imi placea sa ma bag. Sunt mai multe tipuri de drogati. Eu am fost unul singuratic, preferam sa ma rup, sa nu ma anturez prea mult cu altii. Multi se antureaza si daca e anturajul de asa natura...Mie mi-a fost de ajuns sa vad directia, ca apoi ma duceam singur, nu ma implicam cu nimeni. Ma duceam la dealeri, imi luam si gata.

- Ai probleme de sanatate din cauza drogurilor?

- Multumesc lui Dumnezeu ca nu. Asta este o exceptie. Un caz fericit. Puteam sa am hepatita sau alte probleme.

- Ai avut probleme cu politia din cauza drogurilor?

- Cum sa nu? Bineinteles. Am fost si inchis.

- In inchisoare intrau droguri?

- Cum sa nu? Mai rau ca afara. Dar nu cautam, evitam. Cine intra la mine in camera ii goneam sa nu mai vina cu ele, stiam ca automat imi deschide iar orizontul. Tot timpul am vrut sa renunt, dar nu am putut. Va spun sincer ca am pierdut tot din toate punctele de vedere. Si material si moral, credibilitate, incredere.

- Acum cand ati renuntat, s-a schimbat ceva?

- Oarecum. Nu este meritul meu. Daca nu se inventa tratamentul, nu scapam niciodata, eram mort. Majoritatea celor de varsta mea mor.

- Cum ati aflat de acest tratament?

- Cand eram inchis am vazut la televizor o frantura intr-o emisiune ca se face in Israel un tratament si apoi am tot ciulit urechile cand m-am eliberat, ca am un an de zile de cand m-am eliberat.

- Cat ati fost inchis?

- 5 ani.

- Pentru ce?

- Tot drogurile m-au impins pana la urma. Am avut o suspendare pentru detinere de droguri, apoi m-am bagat in niste anturaje rele, politia m-a scapat din mana de doua-trei ori si pana la urma au pus doua prostituate si m-au luat.

- Doar consumai sau erai si dealer?

- Nu, poate cine stie ocazional, dar nu am fost impins. Am fost constient ca e prea periculos si prea rau. Am vandut o data si apoi am zis ca daca fac asa ceva o sa mor din cauza lor.

- Familia ta stia ca te droghezi? Daca da, cum au reactionat parintii cand au aflat? Ti-au fost alaturi sau ai simtit ca nu te ajuta?

- De unde sa stie o familie simpla ce se intampla? Abia am stiut eu care cat de cat mai umblasem pe strazi si mai stiam, mai auzisem. In 1996, cand m-am apucat, nu stia nimeni. Si acum este lipsa de informare. Mama cu tata, o familie simpla, au crezut ca e o joaca. Pana au inteles ei, deja eram praf. Tata a murit inainte de termen, dupa parerea mea, tot din cauza supararilor. Acum totul este tardiv. Ma gandesc ca poate daca nu as fi facut ce am facut, poate traia mai mult. Se oftica, se supara foarte rau si pana la urma a facut infarct. Mama, multumesc lui Dumnezeu, ca e luptatatoare si se mai zbate. M-a cautat cinci ani la penitenciar, cu toate ca nu mai meritam nimic.

-Dupa ce ai renuntat la droguri, ai colaborat cu politia pentru a-i prinde pe dealerii pe care ii cunosteai sau te-ai rupt total de lumea aia si nu te-ai mai uitat inapoi?

- Cu politia nu am cum sa colaborez. Tot respectul si toate multumirile celor de la FORAD care m-au ajutat, la politie nu am nicio treaba. Ei sunt pe partea cealalta a baricadei.

- Mai aveai aceeasi prieteni sau ti-ai format un nou cerc de amici consumatori ca tine?

- Am facut alt grup. Puteti sa faceti diferenta intre ministrul Apararii Nationale, care era prietenul meu, si ultimul drogat de la colt, va dati seama cat am parcurs.

- Acum ca te-ai lasat, incerci sa faci ceva pentru cei care sunt consumatori inca?

- Sa caute calea pana la usa aceasta (n.r. FORAD). V-am zis nu este meritul meu ca am reusit. Multumesc lui Dumnezeu ca s-a gasit leac pentru asa ceva. M-am informat si am cautat si am incercat tot felul de tratamente si in Danemarca, Suedia, Finlanda, oriunde, medicamente, tratamente. Am fost internat si pe acolo si pe aici de trei ori, toate clinicile si toate astea sunt povesti.

Metadona e mai periculoasa decat heroina, sunt ca dracu' cu diavolul. Singurul care e concret si exemplu viu este acesta, daca nu era acest tratament nu se putea face nimic. Eu timp de 12 ani cat m-am drogat, o singura persoana am vazut ca s-a lasat de buna voie. Ma gandesc ca a avut creierul forta necesara sa poata sa se lase si au trecut deja 10 ani, nu cred ca se mai apuca, dar in rest nu am vazut.

- Au murit prieteni de-ai tai din cauza drogurilor?

- Majoritatea. Fiind mai batran, mai in varsta, cei mai multi prieteni ai mei sunt morti de mult timp. Pentru asta sunt mandru ca am o singura realizare in toate relele care mi s-au intamplat. Un drogat pana nu face tratamentul asta nu poate renunta. Spun sincer, cand m-am interesat de tratament prima data m-am uitat la esecuri, sa vad cati se reapucau. Inainte erau doar 5% cei care isi reveneau, acum este invers 95% sunt cei care reusesc. Doar un prost poate sa se reapuce, ca uita sa ia pastila sau nu vrea sa o ia. (n.r. pastilele prescrise in urma tratamentului cu reglare neurologica accelerata).

Nici macar ambitie nu iti mai trebuie. Pentru mine, care am trecut prin asa ceva, este un miracol. Nu credeam ca poate sa imi scoata cineva gandul drogurilor din cap.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#interviu fost depedendet heroina, #droguri Romania heroina, #drogati Romania heroina , #frauda