MCC va restaura muzee bucurestene si monumente din toata tara

Marti, 05 August 2008, ora 17:37
2844 citiri
MCC va restaura muzee bucurestene si monumente din toata tara

O parte din muzeele bucurestene si alte cladiri de patrimoniu, care adapostesc teatre, muzee si alte institutii culturale de cea mai mare importanta din intreaga tara vor fi restaurate de catre Ministrul Culturii si Cultelor.

Ministrul Culturii a anuntat ca MCC deruleaza cel mai mare proiect de la Revolutie pana in prezent, de reabiltare a mai multor edificii care adapostesc "institutii de grad 0", din Bucuresti si din tara.

Proiectul a fost initiat in 2006, prin Unitatea de Managemnet a Proiectului (UMP), din subordinea MCC cu un buget de 250 de milioane de euro (870 de milioane de lei), fonduri care provin dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

"Procedurile sunt extrem de greoaie, ne-am confruntat cu mai multe probleme de la rezilierea unor contracte la diverse contestatii, intemeiate sau nu, care deseori ne-au blocat. Sper ca pana la sfarsitul anului sa recuperam aceste intarzieri", a spus ministrul Culturii despre proiectul de reabilitare initiat prin UMP in 2006.

Pana in luna noiembrie, UMP va organiza licitatii pentru reabilitarea mai multor obiective, precum Teatrul National (TNB), Sala "Omnia", Opera Nationala (ONB), Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta (MNAR), Muzeul Antipa, Muzeul Taranului, Muzeul National "George Enescu" (Palatul Cantacuzino), Muzeul Kalinderu, Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj - Napoca, Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi si Biblioteca Franceza "OMNIA" din Craiova.

Pentru Sala "Omnia", care va gazdui Teatrul National de Opereta, va fi asigurata intrarea din Bulevardul Magheru, a mai spus Iorgulescu.

Ministrul a mai vorbit si despre Biblioteca Nationala, unde lucrarile vor incepe in perioada imediat urmatoare, si vor dura aproximativ 33 de luni, fiind alocata suma de 77.850.000 de euro pentru acest obiectiv.

Ministrul a explicat ca lucrarile la Biblioteca Nationala au fost intarziate din cauza unei contestatii, in urma licitatiei pentru desemnarea firmei care sa se ocupe de lucrari, castigata de SC Rotary SRL in asociere cu ROMBET S.A. si UTI Instal Construct S.A., si ca se asteapta solutionarea acesteia.

De asemenea, ministerul a mai semnat contracte pentru lucrari de restaurare, care se afla in derulare. Astfel, la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti se desfasoara lucrari de restaurare in valoare de 5.553.920 de euro, care vor fi finalizate in mai 2010.

Mai beneficiaza de finantare MCC si o serie de obiective din tara precum Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, unde lucrari in valoare de aproximativ 1.350.000 de euro sunt in derulare, iar executia va fi finalizata in septembrie 2008, sediul Directiei pentru Cultura (DJCCPCN) din Salaj si Casa Albastra a Muzeului Brukenthal din Sibiu, pentru care a fost semnat saptamana trecuta contractul in valoare de 850.743,69 euro, cu o durata de executie de 10 luni.

Joi, ministrul Culturii va semna contractul de executie a lucrarilor de consolidare, restaurare si amenajare a Palatului Culturi de la Iasi, care adaposteste Complexul National Muzeal "Moldova". Contractul, incheiat cu SC IASICON SA, este in valoare de 7.152.420, 69 euro si are o durata maxima de executie de 30 de luni.

In cursul saptamanii viitoare, vor fi anuntate firmele castigatoare care se vor ocupa de lucrarile de restaurare la Palatul "Alexandru Ioan Cuza" din Ruginoasa, obiectiv pentru care sunt alocate 2 milioane de euro si unde lucrarile vor dura intre 30 si 32 de luni, si pentru DJCCPCN Botosani.

Iorgulescu a mentionat si ca Memorialul Holocaustului urmeaza sa fie amplasat in apropierea Primariei Capitalei, dupa ce aceasta va acorda ministerului avizul.

"L-am rugat pe Sorin Oprescu sa preia stafeta si sa continue proiectele MCC si cu urmatoarea guvernare", a mai spus Ministrul Culturii, referitor la lucrarile propuse de MCC pentru Capitala care vor fi contractate pana la sfarsitul anului.

Virgil Stefan Nitulescu, secretar general al MCC, a prezentat in schimb un alt proiect al ministerului - Programul de restaurare a bisericilor de lemn, care va fi initiat in acest an, prin reabilitarea a 16 lacase, dintre care 9 sunt considerate monumente de grupa A, iar restul sunt de grupa B.

Obiectivele se afla in judetele Alba, Gorj, Mures, Maramures, Salaj, Valcea si Vrancea, iar bugetul alocat lucrarilor de proiectare si executie este de 3.200.000 de lei, a precizat Nitulescu.

Secretarul general al Ministerului Culturii a mai spus si ca MCC a luat aceasta initiativa in urma constatarii unui dezinteres din partea Bisericii pentru aceste lacase. "Acest dezinteres a culminat in 1993, cand un paroh din Valcea a hotarat sa demonteze o biserica din lemn de categoria B, pentru a vinde materialul, pentru ca el avea biserica lui noua din zid", a spus Nitulescu.

Din cele 30.000 de monumente istorice din Romania, 1.305 sunt biserici din lemn, dintre care 40% sunt monumente de importanta nationala de categoria A. In Maramures, sapte astfel de biserici sunt incluse in Patrimoniul UNESCO, a mai spus secretarul general MCC, atragand atentia asupra faptului ca monumentele din lemn reprezinta o trasatura specifica pentru arhitectura nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Emisiunea lui Mircea Badea, scoasă duminică din grila de programe: ”Pentru că atac ilegal și neprovocat”
Emisiunea lui Mircea Badea, scoasă duminică din grila de programe: ”Pentru că atac ilegal și neprovocat”
Emisiunea "În gura presei” de pe Antena 3 CNN, prezentată de Mircea Badea, a fost scoasă duminică seară din grila de programe a postului TV. ”În gura presei”, una dintre cele mai...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#muzee, #Monumente, #adrian iorgulescu, #restaurare, #program , #frauda