Mihai Eminescu, vandalizat pentru a 12-a oara

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 16:05
2938 citiri
Mihai Eminescu, vandalizat pentru a 12-a oara
Foto: blogger.com

Monumentul lui Mihai Eminescu din Parcul Central al municipiului Galati este profanat sistematic, de 12 ani, inainte de 15 ianuarie, ziua de nastere a marelui poet.

Anul acesta isprava s-a repetat, un necunoscut rupandu-i, in noaptea de luni spre marti, muzei lui Eminescu, mana cu faclia, informeaza agentia Agerpres.

De fiecare data au fost facute, de catre muzeograful si plasticianul Gheorghe Andreescu, alte maini, la inceput din marmura, apoi din gips.

"Cred ca am facut mai mult de zece copii, dar de fiecare data cineva o rupe inainte de 15 ianuarie. Poate este vreun dezaxat sau poate doar un ratat care, candva, a ramas corigent la limba romana pentru ca nu a invatat lectia despre Eminescu.

Oricum ar fi si oricine ar fi, trebuie gasit si pus sa plateasca. Nimeni, sub nici un motiv, nu are dreptul sa profaneze statuia poetului', a declarat Gheorghe Andreescu.

Andreescu a mai spus ca muzeografii si restauratorii vor monta ultima replica a mainii, pe care o mai au, dar operatiunea va putea fi facuta dupa ce temperatura va creste cu cateva grade.

Pentru a evita insa vandalizarea monumentului, artistii galateni propun confectionarea unei copii care sa fie amplasata in parc.

De obicei, montarea unei noi maini se face cu foarte putin timp inainte de eveniment, pentru ca hotul sa nu mai aiba timp sa actioneze.

Misteriosul colectionar de maini nu a putut fi descoperit nici in acest an, desi Parcul Eminescu este chiar in centrul orasului, langa sediul Starii Civile, unde se reuneste Consiliul Local Galati, bine pazit de agentii de la Politia Comunitara, pe care da vina primarul Dumitru Nicolae.

Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de municipalitatea galateana pe 4 ianuarie 1910 si a costat la vremea aceea 12.500 de lei.

Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 in prezenta scriitorului Duiliu Zamfirescu, presedintele Academiei Romane de atunci, si este primul din tara ridicat in memoria Poetului National.

Noi informații în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani
Noi informații în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani
Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, minora decedând din cauza loviturilor, dar şi unchiul şi mătuşa victimei au fost trimişi în judecată de anchetatori,...
Trei femei au fost lovite de un autobuz pe o trecere de pietoni. Care e starea victimelor
Trei femei au fost lovite de un autobuz pe o trecere de pietoni. Care e starea victimelor
Un autobuz al societății gălățene de transport public a intrat sâmbătă în trei femei aflate pe trecerea de pietoni pe strada 1 Decembrie 1918 din Galați. Șoferul autobuzului, în...
#Mihai Eminescu, #monument, #vandalizat, #statuia Mihai Eminescu, #Galati , #frauda