Ministrii de externe din UE cer Romaniei si Bulgariei rezultate in lupta anticoruptie

Luni, 23 Februarie 2009, ora 15:19
1151 citiri
Ministrii de externe din UE cer Romaniei si Bulgariei rezultate in lupta anticoruptie
Foto: consilium.europa.eu

Ministrii de externe UE reuniti luni la Bruxelles au adoptat rapoartele interimare CE privind justitia din Bulgaria si Romania, cerand celor doua tari sa-si intensifice eforturile in urmatoarele luni si sa obtina rezultate substantiale si de lunga durata.

"Consiliul incurajeaza Bulgaria si Romania sa-si intensifice eforturile in urmatoarele luni si sa adopte fara intarziere toate masurile necesare, mai ales in ceea ce priveste domeniile subliniate in concluziile rapoartelor interimare, pentru a consolida progresele deja facute si cere celor doua tari sa obtina rezultate substantiale si de lunga durata," se arata in concluziile adoptate luni la reuniunea consiliului pentru afaceri generale si relatii externe (CAGRE), informeaza NewsIn.

Ministrii de externe precizeaza ca asteapta cu interes rapoartele Comisiei din vara lui 2009, spunand ca vor "continua sa acorde o atentie deosebita evolutiilor in acest domeniu."

Consiliul ministrilor de externe reaminteste si importanta vointei politice pentru a obtine rezultate in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, salutand angajamentul autoritatilor bulgare si romane si buna cooperare a acestora cu CE.

Concluziile pe acest subiect nu au fost dezbatute, fiind adoptate formal luni de ministrii de externe dupa ce au fost agreate saptamana trecuta de ambasadorii statelor membre la UE.

Rapoartele interimare ale Comisiei Europene publicate in 12 februarie constatau lipsa progreselor in ambele tari, in Romania fiind vorba chiar de "regrese" inregistrate in ultimele luni, cu precadere din cauza actiunilor Parlamentului, care a blocat investigatiile la nivel inalt, a incercat sa destabilizeze DNA si a introdus amendamente care ar fi restrictionat prerogativele procurorilor.

In iulie 2008, Comisia Europeana a decis sa prezinte simultan in cazul Bulgariei raportul pe justitie si recomandarea de a suspenda plata a peste 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare, ca urmare a fraudelor si a retelelor de crima organizata care deturnau banii.

In cazul Romaniei, Comisia a prezentat doar raportul pe justitie, desi in luna iunie decisese suspendarea a 142 de milioane de euro din fondurile SAPARD.

Consiliul de ministri din toamna lui 2008 a adoptat atat rapoartele, cat si masura financiara privind Bulgaria.

O decizie similara ar putea fi adoptata si in acest an, daca rapoartele din vara ale Comisiei Europene nu constata progrese suficiente.

Statele membre sunt insa impartite in ce priveste aceste masuri financiare care fac legatura intre reforma justitiei si fondurile europene.

De partea statelor care contribuie la bugetul UE - Germania, Marea Britanie, Olanda, Franta - aceste masuri sunt binevenite, dar celelalte state - cele est-europene, dar si Grecia, Spania sau Italia - se tem ca o asemenea conexiune poate crea un precedent periculos care la un moment dat le-ar putea afecta si pe ele.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#ministri de externe, #Uniunea Europeana, #lupta anticoruptie, #eficienta in masuri , #frauda