Ministrul Sanatatii: Rolul medicului de familie nu este indeplinit

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 22:46
1453 citiri
Ministrul Sanatatii: Rolul medicului de familie nu este indeplinit
Foto: Arhiva

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, considera ca medicul de familie nu isi indeplineste, in prezent, rolul de "a fi prima poarta de intrare in sistemul sanitar", pentru ca foarte multi pacienti care ar putea fi tratati la cabinetul medicului de familie apeleaza la spital sau la medici de specialitate.

"In primul rand, medicul de familie, in acceptiunea mea si in acceptiunea multora si asa cum a fost gandit, rolul medicului de familie este acela de a fi prima poarta de intrare in sistemul sanitar. Adica, daca ai probleme medicale de un anumit nivel, care nu necesita accesul la spital sau la ambulatoriul de specialitate, la medicul de specialitate, sa te poti adresa medicului de familie. Trebuie sa recunoastem, cu exceptiile de rigoare, ca acest rol astazi al medicului de familie nu este indeplinit. Eu imi aduc aminte, ca si copil, de medici pe care seara ii vedeai pe strada cu o gentuta cu care mergeau la pacient la domiciliu", a declarat ministrul Sanatatii la Radio Romania Actualitati.

Ministrul Sanatatii Cseke Attila a declarat, in privinta medicilor de familie care, de joi, refuza sa mai elibereze retete gratuite si compensate, ca este vorba de o problema de principiu deoarece in privinta contractului cadru nu s-a modificat nimic fata de anul trecut. Ministrul a mai spus ca nu este de acord cu ceea ce invoca medicii de familie ci ca este vorba de o problema de comunicare intre acestia, minister si CNAS.

Cseke Attila considera ca o problema in sistemul de sanatate o reprezinta accesul medicilor tineri pe piata, pentru ca medicii de familie cu experienta au 5000 de pacienti inscrisi pe lista, acest lucru facand ca aceesul tinerilor sa fie foarte limitat.

Ministrul a mai declarat ca ministerul vrea sa incurajeze cresterea numarului de servicii efectuate la cabinetul medicului de familie pentru ca exista o avalansa de pacienti la spitale, desi o parte insemnata a acestora ar putea sa mearga si la medicul de familie. "Si trebuie sa degrevam, unul dintre scopurile coplatii, de exemplu acesta este, trebuie sa incercam sa degrevam spitalele de aceasta accesare a serviciilor de la spitale catre medicii de familie, ce va spuneam, rolul medicului de familie, prima poarta de intrare in sistemul sanitar", a mai spus ministrul.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre evaluare pe care ministerul o face spitalelor din tara, explicand ca una dintre comisiile de control a descoperit intr-un spital ca, din pacientii care ocupau paturile unei sectii, conform fiselor acestora, doar jumatate se aflau in sectie, ceea ce demonstreaza ca unele spitale inregistreaza mai multti pacienti, pentru care ministerul le deconteaza bani.

"Anul trecut, din tot bugetul sanatatii, aproape 51%, mai mult de jumatate, am platit pentru servicii medicale efectuate la spitale. Media europeana pe acest segment este sub 40%. Deci noi platim foarte mult pentru servicii medicale la spitale. De ce platim foarte mult? Pentru ca foarte multi pacienti se adreseaza spitalului direct, cheama ambulanta direct", a explicat Cseke Attila.

Cseke Attila a subliniat ca unul dintre punctele tari ale coplatii este faptul ca resursele financiare platite din acele tarife vor ramane la furnizorul de servicii medicale, dandu-i o resursa financiara in plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cseke Attila Ministrul Sanatatii, #Cseke Attila medic familie, #rol medici familie, #Cseke Attila medici , #frauda