Mitropolia Clujului respinge acuzatiile la adresa lui Bartolomeu

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 14:11
2649 citiri
Mitropolia Clujului respinge acuzatiile la adresa lui Bartolomeu

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a respins acuzatiile din presa potrivit carora Mitropolitul Bartolomeu ar fi colaborat cu Securitatea.

In opinia reprezentantilor Bisericii, asupra demersului jurnalistic planeaza suspiciunea calomnierii si denigrarii si iau in calcul aducerea jurnalistei in fata Instantei "in cazul in care nu isi demonstreaza limpede afirmatiile, sau si le retrage, dupa caz", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Semnatarul articolelor uita ca pentru a demonstra calitatea de informator sub nume conspirativ trebuie sa aduca probe concludente si indubitabile (declaratie olografa si angajament de colaborare semnat) si nu doar simple analogii literare si alaturari de texte", se arata in comunicat.

De asemenea, Mitropolitul Bartolomeu si-a afirmat deschis pozitia ca dosarele detinute de CNSAS pe numele sau sa fie cercetate si, la nevoie, publicate, declarand deschis ca nu a colaborat cu serviciile secrete "nici in detentie, nici in libertate; nici in tara, nici in strainatate; nici cu angajament, nici fara angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu ".

Evenimentul Zilei a scris in editia de luni ca, potrivit CNSAS, in dosarul de urmarire al fostului mitropolit al Ardealului, IPS Bartolomeu Anania apare ca agent cu numele de cod "Apostol".

Potrivit articolului, Mitropolitul Clujului a fost deconspirat de CNSAS pe 22 ianuarie 2008. Informatorului "Apostol", unul din cei 35 de turnatori din dosarul de urmarire informativa al fostului mitropolit de la Sibiu, ii sunt atribuite doua note, ambele datate in 1964.

Prima a fost data pe 17 august, la doar cateva zile dupa iesirea din arest a lui Valeriu Anania, iar cealalta - pe 9 octombrie. Se pare ca notele au fost date in doua case conspirative diferite, "Dobrogea" si "Spiridon", fiind scrise la masina, ca marea majoritate a celorlalte 101 note din dosar.

"Pe Plamadeala Leonida-Antonie l-am cunoscut prin anul 1949 cand a venit la mine, in palatul patriarhal, rugandu-ma sa intervin la Firmilian, mitropolitul Olteniei, sa-l primeasca in eparhia sa. Cu acel prilej, Plamadeala mi-a spus ca are un mandat neexecutat", a relatat "Apostol" securistilor.

In 1949 Antonie Plamadeala tocmai terminase Teologia si, ca urmare a implicarii sale in grevele studentesti anticomuniste, fusese condamnat la sapte ani de temnita grea si cinci ani de degradare civica. A fost prins abia in 1954 si eliberat, printr-un decret de gratiere, in 1958.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bartolomeu Anania informator, #Anania informator Apostol, #CNSAS Anania Apostol Plamadeala , #frauda
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
RUSINE! am niste km de arhiva care spun cum a colaborat Biserica cu Securitatea...
L
Lake
rank 1