Nicolae Nemirschi, in vizorul DNA pentru abuz in serviciu

Marti, 11 August 2009, ora 15:33
1932 citiri
Nicolae Nemirschi, in vizorul DNA pentru abuz in serviciu

Procurorii DNA efectueaza actele premergatoare fata de o posibila fapta de abuz in serviciu, care ar fi fost savarsita de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, in cazul atribuirii prin incredintare directa a unui contract firmei Ars Advertising, au declarat surse judiciare.

Potrivit acelorasi surse, anchetatorii vor sa stabileasca daca acel contract initial semnat de fostul ministru, Attila Korodi, prevedea posibilitatea incheierii unor acte aditionale.

"Nemirschi a sustinut ca incheierea contractului cu Ars Advertising s-a facut ca o continuare a contractului incheiat de Korodi. Ramane, insa, de vazut acest lucru, pentru ca primele indicii arata ca ar fi trebuit facuta licitatie pentru contractul cu Ars Advertising, intrucat este unul de sine statator", au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Ministrul Nicolae Nemirschi a fost audiat din nou, marti, de catre Comisia parlamentara de ancheta privind modul in care au fost cheltuiti banii pentru Programul Sectorial Operational de Mediu.

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a anuntat ca a declansat procedurile de contestare a amenzilor primite de la ANRMAP in urma controlului efectuat la minister, Nemirschi invocand faptul ca rezultatele raportului Autoritatii vin in contradictie cu raportul Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP).

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Cristina Traila, a afirmat, pe 28 iulie, ca Ministerul Mediului nu a respectat prevederile legale privind achizitiile publice in cazul contractului incheiat cu Ars Advertising.

Licitatia a fost organizata in asa fel incat sa castige o anumita firma

Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a prezentat concluziile raportului de control efectuat de Autoritate la Ministerul Mediului, control care a vizat Programul Operational Sectorial de Mediu. Traila a spus, in fata membrilor Comisiei parlamentare de ancheta in cazul Nemirschi, ca ilegalitatile au inceput inca din 2008, cand a fost incheiat contractul initial pentru promovarea a patru axe din cele cinci ale Programului. Licitatia din octombrie 2008 a fost organizata astfel incat castigatoare a fost oferta cea mai dezavantajoasa pentru autoritatea contractanta.

"S-a punctat excesiv partea de resurse umane astfel ca punctajul operatorului economic ce a castigat sa fie excesiv de crescut, iar ponderea pretului mult prea mica. Astfel a castigat operatorul economic cu pretul ridicat", a declarat Traila.

De asemenea, controlul ANRMAP a relevat ca nu a existat justificare legala pentru procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare avand ca obiect achizitia serviciilor privind campania de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu, lotul difuzare-publicare, contract incheiat in aprilie 2009.

Decizia negocierii cu un singur ofertant a fost luata, desi nu erau indeplinite conditiile legale pentru aceasta procedura, sustin controlorii ANRMAP.

"Autoritatea contractanta a invocat motive de natura tehnica preferand sa negocieze cu acelasi operator economic pentru a asigura continuitatea si identitatea campaniei", a spus Traila precizand ca argumentul este nevalid deoarece Ars Advertising s-a ocupat doar de difuzarea spoturilor, nu de partea de creatie.

"A invoca continuitatea in conditiile in care creatia este furnizata de un alt operator economic decat cel initial nu se justifica", a spus Cristina Traila.

Ea a contestat si invocarea de catre Ministerul Mediului a motivului urgentei atribuirii contractului, urgenta cauzata de exigentele Comisiei Europene. Traila a spus ca ministerul avea ca alternativa la incredintarea directa o licitatie restransa, procedura care dureaza maxim 30 de zile. De asemenea, oficialii de la Mediu ar fi trebuit sa se ingrijeasca din vreme de aceasta campanie.

"Putem vorbi de circumstante imprevizibile. cand se stia inca din 2008 de Axa 3 si de promovarea ei?", s-a intrebat Traila.

Contracte oferite fara negociere

O alta critica majora continuta in raport se refera la faptul ca nu a existat o negociere reala intre autoritatea contractanta si ofertant, din moment ce oferta nu a fost deloc diminuata, dimpotriva crescuta cu 5000 de lei. In consecinta, ANRMAP a aplicat amenzi contraventionale de 70.000 de lei si a sanctionat mai multe persoane cu avertisment scris.

Comisia de ancheta a Camerei Deputatilor analizeaza atribuirea directa de catre Ministerul Mediului a unui contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro firmei Ars Advertising.

Nemirschi este cercetat si de procurori, dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat, pe 23 iunie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul ministrului, pentru cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratiile de avere. ANI s-a sesizat din oficiu dupa ce presa a semnalat existenta unor neconcordante intre declaratiile de avere depuse de ministrul Mediului in data de 5 ianuarie 2009, respectiv in 15 iunie 2009.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nemirschi abuz serviciu, #Nemirschi DNA, #contracte Ars Advertising, #Nemirschi Art Advertising , #frauda