Ziare.com

Noua conducere a CSM va fi aleasa luni

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 18:28

   

Noua conducere a CSM va fi aleasa luni
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) isi vor alege in sedinta de luni presedintele si vicepresedintele, ocazie cu care actualul presedinte, Virgil Andreies, va prezenta si bilantul activitatii pe 2009.

Mandatul actualei conduceri a CSM expira pe 12 ianuarie, dar, pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura, insa membrii CSM isi pot depune candidaturile chiar si in timpul sedintei.

La reuniunea Plenului CSM de luni este asteptat, ca in fiecare an, si seful statului, Traian Basescu, care, potrivit Constitutiei, ar urma sa prezideze lucrarile sedintei.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri ai Consiliului, alesi la randul lor in adunarile generale ale magistratilor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

In anul 2009, Plenul CSM a reusit, dupa doi ani si jumatate, sa-si completeze toate posturile de membri prevazute de lege, prin judecatorul Gheorghe Groza, presedintele Curtii de Apel Oradea, judecatorul Gheorghe Buta - desemnat membru interimar dupa ce Lidia Barbulescu a fost numita presedinte interimar al ICCJ, si prin validarea de Senat a celui de-al doilea reprezentant din partea societatii civile, prof. univ. dr. Simina Tanasescu.

Membrii alesi ai CSM sunt: judecatorii Lidia Barbulescu - presedinte interimar ICCJ, Anton Pandrea - ICCJ, Virgil Andreies - Curtea de Apel Cluj, Dan Lupascu - presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Florica Bejinaru - Tribunalul Mehedinti, Ana Labus - Tribunalul Iasi, Alexandrina Radulescu - Judecatoria Cluj-Napoca, Costel Dragut - presedintele Curtii de Apel Craiova, Gheorghe Groza, presedinte Curtea de Apel Oradea, si procurorii Gratiana Isac - DIICOT, Dan Chiujdea - seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, Liviu Dascalescu - procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, Cristian Deliorga - Parchetul Tribunalului Constanta, si Bogdan Licu - Parchetul Tribunalului Capitalei.

De la constituirea noului CSM, in anul 2004, au detinut pe rand functia de presedinte CSM judecatorii Dan Lupascu, Iulian Galca, Anton Pandrea, Lidia Barbulescu, Virgil Andreies iar vicepresedinti au fost procurorii Liviu Dascalescu, Cristian Deliorga, Dan Chiujdea, Gratiana Isac si Bogdan Licu.

Cine ar putea prelua sefia CSM?

In acest an, candidatii cu cele mai mari sanse de a fi alesi in functia de presedinte CSM sunt Ana Labus, Gheorghe Groza si Costel Dragut, iar pentru cea de vicepresedinte poate fi oricare dintre cei cinci procurori care deja au mai detinut aceasta functie.

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare in acest moment, printre care implementarea noilor coduri si asezarea competentelor instantelor prin aceste acte normative.

Sedinta CSM este publica, dar membrii Consiliului pot decide ca aceasta sa aiba caracter secret partial sau integral.

La alegerile CSM din 2009, cand presedinte a fost ales Virgil Andreies, iar vicepresedinte Bogdan Licu, seful statului a atras atentia membrilor acestui organism ca ar trebui sa inceapa sa raspunda individual, aceasta fiind "si o modalitate de crestere a prestatiei CSM".

"Mi se pare extrem de important ca unul dintre lucrurile care acum nu exista, anume responsabilitatea membrilor CSM, sa se poata manifesta pe viitor", a spus presedintele.

Totodata, Basescu s-a intrebat de ce, din punct de vedere al legii, "pentru o mustrare, un magistrat trebuie sa ajunga la CSM".

"Daca procurorul general se duce si face un control la o unitate de Parchet, daca el nu poate aplica nicio sanctiune prompt cand a constatat neregula, care e eficienta controlului? Poate ca sanctiunile pana la un anumit nivel, de genul mustrare, retinere din salariu cu 5%, nu chiar cu 10%, ar trebui lasate sefilor de structuri, fie ca discutam de instante de judecata, de Curte de Apel. Ei acum trebuie sa vina la CSM sa va roage sa aplicati o mustrare. La fel si la Parchete. Cred ca putina descentralizare, mentinand totul sub controlul CSM, nu strica" - a opinat presedintele.

Mandatul lui Virgil Andreies

Mandatul lui Virgil Andreies poate fi caracterizat prin framantari in justitie determinate de posibilitatea inrautatirii statutului magistratilor prin modificari legislative si neacordarea drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti, aspecte care i-a determinat pe magistratii pentru prima data in istoria sistemului judiciar sa-si intrerupta activitatea timp de cateva luni.

In acest context, presedintele CSM a initiat un protocol la nivelul celor trei puteri ale statului pentru a debloca situatia, dar totodata a evidentiat excesul folosirii magistratilor in rezolvarea unor imprejurari de natura extrajudiciara care ii indeparteaza pe acestia de la adevaratul rolul pe care trebuie sa-l aiba in societate, acela de infaptuire a actului de justitie.

In acest mandat, a fost organizata cea mai importanta intalnire internationala a reprezentantilor Consiliilor judiciare care au dezbatut la Bucuresti, in vara lui 2009, importanta si necesitatea transparentei actului de justitiei, context in care s-a pus si problema recunoasterii puterii judecatoresti de catre celelalte puteri ale statului.

De asemenea, in 2009, Virgil Andreies a dovedit fermitate si operativitate atunci cand CSM a fost pus in situatia rezolvarii incidentelor create de cazul Gorbunov.

Tot in mandatul sau, Plenul CSM a dispus incetarea mandatului tuturor inspectorilor judiciari si a fost deschisa o noua procedura de selectie, respectand criteriile regionale evidentiate in rapoartele de tara ale CE .

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1582 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CONSILIUL SECURISTILOR din MAGISTRATURA + trebuie DESFIINTAT..

INSPECTORI C.S.M. + sa faca dovada cite actiuni isciplnare au trimis in PLENL C.S.M.+ NICIUNA nu a fot trimisa...
Acest departament este singurul care ne ingredeste DREPTUL la FORUM + SUNT MAI PRESUS DE LEGE ???

Virgil Andreies+ TREBUIE SA PREYINTE + ABUYURILE INSPECTORILOR C.S.M. + care vin in teritoriu si fac SPAGA pe actiunile disciplinare alecetatenilor ...

 

Am putea trai si fara ei, arg gazul gegeaba.

Reformata sau desfiintata?
A fi sau a nu fi...

CSM la ora actuala este cel mai retrograd organism .

Am inteles ca exista si in alte tari .
Ce se intampla insa acolo de Justitia merge bine iar CSM NU este un sindicat care sa-i apere pe magistrati !??

Trebuie facuta urgent o REFORMA si in Justitie .

 

MAGISTRATII SUNT CEA MAI REACTIONARA CATEGORIE SOCIALA DIN ROMANIA.

Magistratii sunt platiti cu mii de euro din bugetul tarii, adica din banii cetatenilor care traiesc la limita saraciei, ca sa ne faca dreptate si sa ne apere de hoti si de infractori. Ei insa ce fac? Ei sunt aliatii marilor hoti care acum sunt milionari in euro si in loc sa faca dreptate, ii scapa de puscarie pe hoti, atunci cand acestia sunt prinsi si adusi in fata justitiei. Mai mult decat atat, la comanda mafiotilor, haituiesc in justitie niste oameni complet nevinovati, iar aceasta afirmatie chiar o pot dovedi.
SI ATUNCI MA INTREB, DE CE MAI PLATIM DIN BANII NOSTRII NISTE INDIVIZI CARE NU NUMAI CA NU NE APARA, INSA NE SUNT CHIAR OSTILI?

AMR = Asociatia Mafiotilor din Romania

OMERTA, magistratii nu corbesc, nu aud si nu vad numic. Justitia e legata la ochi, cantareste dreptatea cu balanta si apara ce primeste cu sabia.
Asta e simbolul justitiei romanesti.

Dreptatea in Justitia Romana nu exista. "Sistemul" se misca atata de greoi pentru a da vinovatilor sperante ca vor scapa si timpul necesar pentru ca acestia sa gaseasca "portitele" sistemului pe unde sa cotizeze cat mai cat mai mult.

Infractorii scapa adeseori pentru ca legislatia este construita lacunar si lasa loc arbitrarului. Cei care cunosc "fisurile" din dosare cel mai bine sunt chiar judecatorii. Ei sunt primii care, contra cost, pot sa le dea sfaturi infractorilor si sa-i ajute sa scape. In Romania ar fi mai corecta o justitie cu jurati.
Cati mari corupti din administratie au prins internele, procuratura, serviciile de informatii, judecatorii sau CSM ? NADA. Ii platim cu multi bani publici absolut degeaba. Sunt nerentabili, nu justifica prin nimic activitatea. Este un sistem de justitie de tip penitenciar dupa ce hotii nu mai au nimic de dat spaga ca sa scape. Sistemul nu previne, nu prinde si nu condamna in timp util infractorii pentru a recupera vre-un prejudiciu serios. Doar pretind ca fac ceva si, intre timp traiesc bine pe banii publici ? Unde erau cand Necolaiciuc devaliza CFR-ul ? Dar cand se inmulteau averile suspect la FNI ? Dar cand a fugit Hayssam ?
Cautati in trecut si observati ca sistemul ii lasa pe infractori mai intai sa fure, apoi ii face scapati contra cost, dupa care se face ca ii prinde cand au terminat banii furati si nu mai au de unde sa dea spagi, apoi ii santajeaza pe cei care au legatura cu cei prinsi, dupa care, daca mai au de unde da iar spaga procesele se prelungesc cat mai mult si, intr-un final, ori se prescrie, ori se da spaga mare si sunt facuti scapati iar, ori sunt condamnati derizoriu fara ca statul sa recupereze vre-un prejudiciu dar cheltuind sume consistente.
CSM exista ca sa... ? Cheltuie banii publici si asculta de comanda politica, nu ?

 

Puteti sa combateti cu punctaj mic si portocaliu... realitatea statistica nu dispare!

Daca vrei sa punctati, Prezentati lista cu marii corupti din ultimii 20 de ani si prejudiciile recuperate...Platforma pentru solutionarea online a litigiilor