Noul Cod Penal: un an de inchisoare pentru ultraj

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 21:43
4072 citiri
Noul Cod Penal: un an de inchisoare pentru ultraj

Persoanele care injura, ameninta si insulta judecatorii, procurorii sau politistii, in cadrul cercetarilor, anchetelor sau in cadrul judecarii unui proces, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda, se arata in noul proiect al Codului penal, adoptat, joi, de Guvern.

"In sedinta de astazi (n.r. - joi), am adus o modificare Codului Penal, instituind infractiunea de sfidare a organelor judiciare pentru a proteja magistratii si organele de cercetare penala de acte si amenintari la adresa lor in exercitiul functiunii, deci in cadrul proceselor sau anchetelor", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Ministrul a mai spus ca proiectul de modificare a Codului Penal incrimineaza insultarea, amenintarea sau proferarea de cuvinte obscene la adresa magistratilor sau a organelor de cercetare penala, de catre persoanele care participa sau asista la o procedura de cercetare, anchetare sau in cadrul unui proces din instanta.

"Subliniez ca este vorba doar despre persoane care participa si asista la astfel de proceduri, iar persoanele << pasive >> sunt magistratii sau organele de cercetare penala. Am instituit aceasta infractiune ca urmare a semnalelor foarte dese pe care le avem din sistem cu privire la acte ale unor invinuiti sau inculpati, de a profera amenintari la adresa magistratilor", a precizat Predoiu.

Ministrul Justitiei a precizat ca, "in niciun caz, o afirmatie care aduce o critica intemeiata sau o acuza organelor judiciare, nu poate fi catalogata ca insulta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#inchisoare, #proiect, #noul Cod Penal, #ultraj, #insulte, #amenintari , #frauda