Numarul mortilor in accidente rutiere a scazut fata de anul trecut

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 17:41
1525 citiri
Numarul mortilor in accidente rutiere a scazut fata de anul trecut
Foto: FreeFoto

Numarul mortilor in accidente rutiere a scazut anul acesta cu 129 comparativ cu perioada similara din 2008, ajungand la 764, a declarat miercuri comisarul sef Marian Motoc, adjunct la comanda Directiei Politiei Rutiere.

Potrivit lui Motoc, anul acesta au fost inregistrate 3.111 de accidente grave, in urma acestora fiind inregistrate 764 de persoane decedate si alte 2830 ranite grav.

Statistic, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul mortilor a scazut cu 129, iar cel al ranitilor grav cu 231, insa situatia nu este deloc linistitoare, a spus comisarul sef care a precizat si ca sporirea sigurantei rutiere si implicit scaderea numarului victimelor inregistrate in accidente se pot realiza printr-o mai buna colaborare cu administratorul drumului, prin actiuni politienesti si prin educatie rutiera.

"In Romania, din pacate, inca lipseste respectul in trafic si de aici apar situatii nedorite, de multe ori adevarate tragedii", a declarat Motoc, la festivitatea de lansare a celei de-a doua etape a Proiectului "LifeSaver".

Mai mult, comisarul sef a apreciat ca armonizarea legislativa la nivel european si dotarea politiei rutiere cu cele mai performante echipamente ar contribui decisiv la reducerea accidente lor rutiere si a victimelor.

In acest sens, Motoc sustine ca unitatea pe care o reprezinta a prezentat legislativului cateva proiecte, printre care introducerea permisului de conducere pentru mopede, scoaterea in afara legii a detectoarelor radar si modificarea normelor de incasare a amenzilor. Motoc a aratat ca in prezent doar aproximativ 25 la suta dintre amenzi sunt achitate de contravenienti.

Scopul Proiectului "LifeSaver", aprobat de Comisia Europeana, Scopul proiectului este sprijinirea celor sase tari angrenate: Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria, in vederea cresterii eficientei activitatilor de preventie rutiera, prin preluarea bunelor practici si asistenta in aplicarea acestora din partea tarilor membre TISPOL (Organizatia Politiilor Rutiere Europene), recunoscute pentru realizarile in domeniu.

Romania, prin Politia Rutiera, este angrenata in realizarea proiectului "LIFESAVER", care vizeaza atingerea unuia din obiectivele propuse la nivelul Uniunii Europene: reducerea cu 50% a mortalitatii rutiere in perioada 2001 - 2010.

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat o crestere a numarului si consecintelor evenimentelor rutiere grave. Astfel, anul trecut, comparativ cu anul 2007, s-au comis 10.242 accidente grave (+21,8%), soldate cu 2.947 (+6,47%) persoane decedate si 9.072 (+30,4%) raniti grav.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#morti accidente rutiere, #scazut anul trecut , #frauda