Obiceiuri in prima zi de Paste

Duminica, 27 Aprilie 2008, ora 14:14
4783 citiri
Obiceiuri in prima zi de Paste

Prima zi de Paste este sarbatorita diferit de Credinciosii ortodocsi si greco-catolici din toate colturile lumii. Si in tara obiceiurile difera de la o zona la alta. Cea mai mare sarbatoare a crestinilor, Invierea Domnului, este prilejul romanilor, de a trai clipe de bucurie, dar si de a sarbatori in cadrul comunitatii. Potrivit unui obicei care se practica numai in Bucovina in noaptea de Inviere, fetele se duc in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Ulterior, in zorii zilei de Paste, ele se spala cu aceasta apa ca sa fie frumoase tot anul si sa aiba multi petitori.

In prima zi de Paste mai exista obiceiul de a purta haine noi, in semn de respect pentru aceasta aleasa sarbatoare, dar si pentru ca ea semnifica primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara.

Duminica dimineata, toti membrii familiei obisnuiau sa se spele pe fata cu apa neinceputa, luata dintr-un izvor, in care se puneau un ou rosu si un ban de argint, pentru a fi sanatosi, cu fata frumoasa si cu noroc la bani.

Un alt obicei din prima zi de Paste este ca, dupa ce s-au intors de la slujba de Inviere si au luat anafura, toti ai casei sa manance un ou rosu si pasca, pentru a fi sanatosi ca oul si curati ca pasca. Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei, decurgand dupa un adevarat ritual. De pe masa de Pasti nu pot lipsi: ouale rosii, casul de oaie, salata cu ceapa verde si ridichi, drobul si friptura de miel, pasca umpluta cu brinza sau smantana si, mai nou, cu ciocolata.

In unele parti din Transilvania, in ziua de Paste, fetele se spalau cu apa de pe roata morii, sa fie frumoase. In mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca a doua zi de Pasti, tinerii sa stropeasca fetele, iar acestea la randul lor sa le dea baietilor de baut si sa le ofere daruri, caci se crede ca nici unei fete nu-i va merge bine daca nu este udata. Inainte vreme, stropitul se facea cu apa de fantana; astazi este datina ca fetele sa fie udate cu apa de colonie.

Una dintre legendele care explica acest obicei spune ca a doua zi de Pasti, o fata crestina vindea oua. De la ea cumpara o fata pagana. Cele doua intrand in vorba, prima ii explica legea crestineasca, dar cea de-a doua, neincrezatoare, ii spune: "Te-oi crede daca s-or inrosi ouale pe care mi le-ai vandut!" Pe data, ouale s-au inrosit, iar de spaima, fetele au lesinat amandoua. Trecand pe acolo doi flacai, le-au vazut si le-au stropit cu apa de la fantana. Revenindu-si, fetele le-au daruit drept rasplata oua inrosite, iar pagana s-a increstinat.

Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Obiceiuri, #prima zi de Paste, #romani , #frauda