Opt baimareni au prejudiciat statul cu peste 1,4 milioane de lei

Luni, 24 Mai 2010, ora 13:15
1362 citiri
Opt baimareni au prejudiciat statul cu peste 1,4 milioane de lei
Foto: zf.ro

Opt persoane din Baia Mare sunt urmarite penal pentru comiterea de infractiuni economice, dupa ce au prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,4 milioane de lei, cu ajutorul a zeci de firme fantoma prin care isi derulau activitatile comerciale.

Cei opt baimareni sunt cercetati pentru evaziune fiscala, complicitate si instigare la evaziune fiscala, punere in circulatie fara drept a formularelor tipizate cu regim special, precum si infractiunea de sustragere de la efectuarea verificarilor fiscale prin declararea fictiva a sediilor societatilor comerciale.

In fapt, dupa cum informeaza Politia Romana, suspectii nu au inregistrat in documentele financiar-contabile veniturile rezultate din activitati comerciale, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale si au inregistrat cheltuieli fictive in documentele financiar-contabile, in scopul diminuarii sursei impozabile.

Dupa ce acumulau datorii semnificative la bugetul de stat, firmele erau cesionate fictiv pe numele unor persoane cu situatie materiala precara, care acceptau semnarea actelor aditionale, in schimbul unor sume de bani.

De asemenea, in activitatea infractionala, suspectii intocmeau documente ce atestau operatiuni comerciale nereale in scopul inregistrarii de cheltuieli fictive, pentru diminuarea sursei impozabile si deducerea ilicita a TVA-ului.

In baza autorizatiilor de perchezitie domiciliara emise de Judecatoria Baia Mare in 21 mai, politistii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, impreuna cu luptatori de interventie rapida, au efectuat simultan opt perchezitii la domiciliile si resedintele suspectilor, precum si la sediile unor societati comerciale folosite de acestia.

In urma perchezitiilor domiciliare au fost identificate si ridicate 11 unitati de calculator, trei laptop-uri, sapte multifunctionale, patru scanere, 470 de CD-uri si DVD-uri, 23 de stampile cu sigla unor societati comerciale, acte aditionale si acte constitutive in original si fotocopie pentru un numar de 34 de firme inactive sau de tip "fantoma", peste 40 de cotoare cu facturi si chitante ce purtau antetul si stampila firmelor de tip "fantoma", diverse inscrisuri, evidente contabile, bilete la ordin si file cec, precum si suma de 3.400 de euro.

Toate aceste documente si bunuri ar fi fost folosite in activitatea infractionala a suspectilor, precizeaza Politia Romana.

In 22 mai, trei dintre suspecti au fost retinuti pentru 24 de ore. Duminica, suspectii au fost prezentati instantei cu propuneri de arestare preventiva pentru 29 zile.

Judecatoria Baia Mare a dispus arestarea preventiva pentru alte doua persoane, iar fata de o alta a fost luata masura de interdictie de a parasi localitatea, mai spun reprezentantii Politiei Romane.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#baimareni prejudiciere stat, #dosare penale firme fantoma, #Baia Mare firme fantoma, #arestari preventive Baia Mare , #frauda