Ordonantele referitoare la taxa auto nu respecta Constitutia

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 10:19
2507 citiri
Ordonantele referitoare la taxa auto nu respecta Constitutia

Recentele Ordonante de Urgenta referitoare la triplarea si apoi amanarea deciziei de majorare a taxei auto au fost adoptate dupa ce Guvernul si-a incheiat mandatul, Executivul incalcand in acest caz Constitutia.

Potrivit legii fundamentale, cele doua acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial dupa validarea de catre Biroul Electoral Central a alegerilor parlamentare, deci dupa expirarea mandatului guvernului Tariceanu, scrie Saptamana Financiara.

Potrivit legii, Executivul ar fi trebuit sa se ocupe in prezent numai de treburi administrative, nu si de acte normative.

Din acest motiv, viitorul guvern va mosteni nu numai vistieria goala si datoriile actualului executiv liberal, ci va mai fi nevoit sa inapoieze si sumele incasate si evident cheltuite din noua taxa auto triplata si revizuita.

Cum nu putea sa tripleze taxa auto inaintea alegerilor fara ca scorul PNL sa sufere considerabil, premierul a asteptat prima sedinta postelectorala a cabinetului pentru a trece respectivul proiect de ordonanta.

Haosul ordonantelor

Pe 4 decembrie, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, anunta ca, "printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, Guvernul a hotarat majorarea de trei ori a cuantumului taxei pe poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate prima data in Romania. Ordonanta reia, totodata, masura adoptata deja de Guvern pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state UE, dupa 15 decembrie 2008".

Cumparatorii de autovehicule s-au bulucit sa-si inmatriculeze masinile pana la data intrarii in vigoare a taxei, inteleasa de toata lumea ca fiind 15 decembrie.

Surpriza insa! Pe 8 decembrie clientii au fost anuntati ca, in urma publicarii ordonantei in Monitorul Oficial (MO), inca din acea zi se plateste taxa triplata.

Pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programati in aceasta saptamana la administratiile financiare pentru plata taxei de inmatriculare, Guvernul a promis sa amane majorarea sumei de plata pana la 15 decembrie.

Totodata a mai decis ca proprietarii de vehicule care au platit taxa la valoarea majorata saptamana trecuta vor primi inapoi diferenta de bani.

Mii de persoane au asteptat, joi dimineata, la directiile finantelor publice judetene pentru a plati taxa auto la vechea valoare, insa angajatii institutiilor nu au putut face incasari, deoarece ordonanta care amana triplarea taxei nu a fost publicata in MO decat joi in jurul orei 18.20, iar softul era inoperabil.

Din nefericire insa, pe 4 decembrie, intamplator aceeasi zi in care Guvernul anunta adoptarea proiectului de ordonanta, BEC a validat alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie, trimitand in aceeasi zi documentul catre Monitorul Oficial.

Pe 5 decembrie, rezultatele alegerilor au fost publicate. Cu alte cuvinte, pe 5 decembrie, mandatul guvernului Tariceanu a incetat. Articolul 110 din Constitutie este lipsit de echivoc:

"Guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale. (...) Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern".

Cu alte cuvinte, de pe 5 decembrie pana la data depunerii juramantului noilor membri ai executivului, guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa se ocupe doar de treburi administrative, si nu de legiferare.

Iar orice act ce depaseste sfera "administrarii treburilor publice", precum cele doua ordonante de urgenta privind taxa auto, este unul neconstitutional.

Daca in ceea ce priveste cea de-a doua ordonanta, neconstitutionalitatea sa nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, Guvernul poate invoca faptul ca a aprobat proiectul primei ordonante pe 4 decembrie, in timp ce mandatul sau s-a incheiat pe 5 decembrie, odata cu publicarea rezultatelor alegerilor. Asta chiar daca BEC a validat alegerile pe 4 decembrie.

Numai ca Executivul doar a anuntat aprobarea unui text, care apoi s-a plimbat pe la cateva ministere, de unde a iesit ciuntit, iar ordonanta a fost publicata abia pe 8 decembrie.

Iar Constitutia spune ca "hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta hotararii sau a ordonantei".

Deci pana in momentul publicarii textului in MO, ordonanta nu exista.

Iar prima ordonanta privind triplarea taxei a fost doar anuntata pe 4 decembrie, ea fiind publicata pe 8 decembrie, la trei zile dupa ce guvernul Tariceanu isi incheiase mandatul.

Celelalte ordonante neconstitutionale

Dupa 5 decembrie, data la care si-a incheiat mandatul, Guvernul a adoptat mai multe masuri "administrative", a caror constitutionalitate este sublima, dar lipseste cu desavarsire.

Printre acestea, OUG privind modificarea si completarea Codului Silvic, OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul justitiei, OUG privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale, OUG privind modificarea si completarea Codului Penal, OUG pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, OUG privind masurile de sprijin financiar acordat de AVAS operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#taxa auto triplare, #mandat guvern Tariceanu, #taxa auto neconstitutionala , #frauda