Parchetul General cere urmarirea penala a lui Codrut Seres

Luni, 24 Septembrie 2007, ora 16:16
1145 citiri
Parchetul General cere urmarirea penala a lui Codrut Seres

Parchetul instantei supreme a sesizat Presedintia cu privire la Ioan Codrut Seres, fost Ministru al Economiei si Comertului, pentru care s-a inceput urmarirea penala in decembrie anul trecut, insa modificarile legislative recente au facut necesara o noua cerere de aviz din partea presedintelui.

Conform unui comunicat al biroului de presa, de luni, al Ministerului Public in temeiul articolului 16 din Legea nr.115/1999, privind responsabilitatea ministeriala si avand in vedere Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curtii Constitutionale, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat, in doua cauze, presedintelui Romaniei investirea Comisiei Speciale pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiunii de catre membrii Guvernului, referitor la seres Ioan Codrut, fost Ministru al Economiei si Comertului.

In primul dosar, numarul 147/D/P/2007, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), se efectueaza cercetari fata de Zsolt Nagy si seres Ioan Codrut sub aspectul savarsirii infractiunilor de tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic, precizeaza sursa citata.

Pe 5 decembrie 2006 procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a adresat o cerere similara, dar Comisia special instituita s-a desesizat intrucat Seres Ioan Codrut nu mai avea calitatea de ministru. Prin Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curtii Constitutionale s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a disp. art. 23 alin. 2 si 3 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, motiv pentru care procedura speciala de cercetare a ministrilor care au comis infractiuni in exercitiul functiei lor se aplica si fostilor membri ai Guvernului.

In cel de-al doilea dosar, nr.151/D/P/2005 al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se fac cercetari privind savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale, de catre seres Ioan Codrut, in cauza fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de mai multe persoane cu rol decizional in cadrul SC Hidroelectrica SA.

Seres: "Spionii, sau asa-zisii spioni au parasit tara"

Dupa ce Parchetul de pe langa Instanta suprema a facut public comunicatul prin care cere Presedintiei sa dea avizul pentru urmarirea penala a lui Seres, fostul ministru al economiei a declarat la Realitatea TV ca: "Nu sunt noi informatii in dosar, ci reluarea procedurii in celebrul dosar al spionilor sau asa zisilor spioni, care intre timp au parasit tara. O sa vedem despre ce este vorba, o sa ma sfatuiesc cu avocatul meu. (...) E vorba de o procedura care n-a fost respectata si care este reluata."

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...