PNL si UDMR au depus la CCR sesizarea privind deconcentratele

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 15:57
934 citiri
PNL si UDMR au depus la CCR sesizarea privind deconcentratele

Deputatii PNL si UDMR au depus vineri contestatia la Curtea Constitutionala impotriva Legii de adoptare a OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice locale, in urma adoptarii de catre Parlament a actului normativ.

"In textul sesizarii, depuse de liberali la Curtea Constitutionala, printre criticile de neconstitutionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducandu-se astfel prejudicii grave calitatii actului de administratie publica din Romania, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare in functiile de conducere apartenenta politica la partidul sau partidele de guvernare", se arata in comunicatul semnat de deputatul PNL Ciprian Dobre.

Potrivit initiatorilor sesizarii, Legea de aprobare a OUG 37/2009 "nu conduce la o eficientizare a activitatii institutiilor publice, cu toate ca acest principiu este enuntat in ordonanta, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activitatii in institutiile publice".

"PNL considera ca acest act normativ reprezinta un genocid impotriva corpului functionarilor publici, un atac fara precedent impotriva a tot ceea ce inseamna functie publica sau functie contractuala", se mai arata in comunicatul PNL.

Deputatii au adoptat, marti, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, cu 173 de voturi "pentru" si 59 "impotriva".

PSD si PD-L au incercat sa modifice Statutul functionarilor publici in Parlament, insa CCR a declarat neconstitutionala Legea respectiva, tot pe baza unei sesizari a PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta cu un subiect similar, care a facut posibila schimbarea imediata din functie a sefilor de la deconcentrate. Liberalii au incercat blocarea acesteia prin singurul mod legal posibil, anume solicitarea unei sesizari de neconstitutionalitate care nu putea fi facuta decat de Avocatul Poporului. Institutia a declinat insa cererea PNL, pe motiv ca CCR se pronuntase deja pe Legea de modificare a Statutului functionarilor publici.

Liberalii si udemeristii au recurs la alte mijloace parlamentare - motiune de cenzura si motiune simpla pe administratie, care vizau si Ordonanta 37, insa ambele au fost respinse.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#PNL, #UDMR, #CCR, #sesizare deconcentrate , #frauda