Politia angajeaza mai multi barbati decat femei, din cauza violentelor

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 23:00
2528 citiri
Politia angajeaza mai multi barbati decat femei, din cauza violentelor
Foto: Politia Romana

Inspectoratul General al Politiei Romane motiveaza angajarea a doar 100 de femei pe cele 2.000 de posturi libere prin amploarea fenomenului infractional, cu preponderenta a manifestarilor violente, anunta Politia Romana.

"In contextul social actual in care amploarea fenomenului infractional, cu preponderenta a manifestarilor violente la care sunt expuse componentele societatii romanesti, a cunoscut diverse moduri de operare, s-a concluzionat ca, din cei 2.000 de indicatori deblocati, un numar de 100 posturi sa fie alocate pentru candidatele femei", precizeaza Inspectoratul General al Politiei Romane.

La stabilirea acestui numar, potrivit Politiei, s-a avut in vedere Legea nr.202/2002, privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, in care se precizeaza ca nu sunt considerate discriminari "o diferenta de tratament bazata pe o caracteristica de sex cand, datorita naturii activitatilor profesionale specifice avute in vedere sau a cadrului in care acestea se desfasoara, constituie o cerinta profesionala autentica si determinanta atat timp cat obiectivul e legitim si cerinta proportionala", cat si punctele de vedere formulate de unitatile Politiei Romane, urmare a consultarii acestora.

De asemenea, conform Ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare "nu este discriminatorie deosebirea, excluderea, restrictia sau preferinta atunci cand este bazata pe un criteriu justificat obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare".

Totodata, explica IGPR, s-a tinut cont si de faptul ca, din cei 850 absolventi ai Scolilor de Agenti de Politie Campina si Cluj - promotia "2009", cu specializarea "politie rurala", un numar de 244 sunt femei.

In prezent, 10,65% din personalul Politiei Romane este incadrat cu femei-politist, acest procent inscriindu-se in nivelul de 8% - 12% de femei politist existent in cadrul celorlalte politii europene.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a fost reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dupa ce a anuntat scoaterea la concurs a 1.200 de posturi de agenti de politie, dintre care 200 pentru femei, potrivit presedintelui Consiliului, Csaba Ferenc Asztalos.

"Am primit o petitie de la Centrul Filia si alte cateva reclamatii de la cetateni, legate de concursul pentru ocuparea unor posturi de agent de politie al IGPR, care considera ca numarul alocat femeilor nu se justifica si reprezinta o discriminare.

In sesizare se mentioneaza si conditia de inaltime pusa la concurs, care este considerata discriminatorie de catre reclamanti", a declarat, pentru NewsIn, presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Presedintele CNCD a mentionat ca a fost trimisa o invitatie catre IGPR, pentru o intalnire cu reprezentantii acestuia pe 28 aprilie si pentru a cere un punct de vedere. "CNCD va lua o decizie chiar dupa audiere, deoarece vrem sa rezolvam aceasta problema inainte de concursul programat in luna mai", a adaugat Csaba Ferenc Asztalos.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Politia Romana angajari, #angajari femei politie , #frauda