Politistii au descoperit nereguli privind paza la casele de schimb si banci

Marti, 17 Februarie 2009, ora 18:09
1524 citiri
Politistii au descoperit nereguli privind paza la casele de schimb si banci
Foto: Foreignborn

37 de case de schimb valutar si 32 de unitati bancare au fost gasite, luni, in neregula de politisti in ceea ce priveste asigurarea securitatii, administratorii si directorii acestora fiind amendati.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, luni, politistii au verificat 523 de unitati, din care 246 unitati financiar-bancare, 96 puncte de schimb valutar, 53 case de amanet, 92 statii de distributie a carburantilor, inclusive tip GPL, 17 primarii, 16 oficii postale, doua trezorerii si o agentie loto-prono, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane, printr-un comunicat remis marti Agentiei NewsIn.

Actiunile politistilor au urmarit, de asemenea, determinarea factorilor de decizie din cadrul unitatilor controlate pentru respectarea prevederilor legale si asigurarea deplina a locatiilor unde se manipuleaza, depoziteaza si transporta valori monetare.

Politistii au verificat modul de aplicare al prevederilor legale si au aplicat 89 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 71.500 lei, unitatilor la care au fost descoperite diverse aspecte legate de nerespecatrea obligatiilor legale.

Dintre acestea, cele mai multe au fost aplicate proprietarilor de case de schimb valutar, respectiv 37 de sanctiuni si alte 32 conducerilor unitatilor bancare.

Principalele probleme constatate de politisti la unitatile financiar-bancare au fost lipsa pazei umane, existenta unui plan de paza neactualizat ca urmare a modificarilor survenite, neconformitatea geamurilor ghiseului de la casierie cu standardele europene prevazute de HG 1010/2004, seifuri neprotejate cu senzor de vibratii, lipsa protectiei bancomatelor externe sediilor bancare.

La casele de schimb valutar politistii au contatat nereguli si au aplicat sanctiuni cu privire la lipsa de geamuri antiglont, fara sertar cu preluare indirecta a valorilor, neconformitatea transportului valorilor monetare (se asigura de catre reprezentantii societatii si nu de o societate specializata) si lipsa sistemului de supraveghere TVCI.

Politistii au constatat si nerespectarea prevederile cu privire la protectia casei de schimb valutar prin subsistem antiefractie, supraveghere video si control acces, existenta unor case de bani nefixate in pardoseala sau perete si neprotejate cu senzori de vibratii

Politistii au efectuat verificari si la statiile de distributie a carburantilor, inclusiv tip GPL, fiind constate incalcari ale prevederilor legale prin existenta proiectului sistemului de alarma neavizat de politie, efectuarea transportului de valori in alte conditii decat cele prevazute de lege, lipsa sistemului de supraveghere video, lipsa sistemului antiefractie, seif nefixat de pardoseala ori perete.

Vor fi sanctionate dur toate institutiile care nu-si asigura corespunzator paza, a anuntat ministrul Internelor, Dan Nica, pe 15 februarie, mentionand, totodata, ca reprezentantii Bancii Transilvania din Cluj, unde a avut loc, pe 14 februarie, jaful, au dat dovada de neseriozitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politisti nereguli, #case schimb valutar, #unitati bancare , #frauda