Presa bulgara: Relatiile Romaniei cu UE? "Cainii latra, caravana trece"

Luni, 21 Iulie 2008, ora 20:06
3192 citiri
Presa bulgara: Relatiile Romaniei cu UE? "Cainii latra, caravana trece"

Proverbul "Cainii latra, caravana trece" descrie cel mai bine relatiile Romaniei cu Comisia Europeana, afirma corespondentul la Bruxelles al saptamanalului bulgar "Kapital", care publica un articol de doua pagini intitulat "in umbra comdoda a Sofiei", informeaza RRA, citat de RADOR.

Presa bulgara acuza politicienii de la Sofia pentru tonul dur din raportul privind reforma in justitie, pe care Comisia Europeana il va da publicitatii peste doua zile.

Jurnalistii spun ca oamenii politici nu au facut nimic pentru a impiedica situatia grava in care se afla tara in prezent. Bulgaria risca sa piarda sute de milioane de euro, pentru ca nu a luat masuri eficiente impotriva crimei organizate si coruptiei.

In conditiile in care asteptatul raport de monitorizare se anunta a fi extrem de critic la adresa Bulgariei, iar prin initiativa ca opozitia sa boicoteze institutiile centrale si cele locale, criza politica a capatat dimensiuni fara precedent, saptamanalul Kapital acorda doua pagini performantelor Romaniei in relatiile cu Comisia Europeana, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Sofia.

Articolul scris la Bruxelles este intitulat "In umbra comoda a Sofiei", iar proverbul "Cainii latra, caravana trece" descrie cel mai bine, dupa cum afirma jurnalistul, relatiile Romaniei cu Comisia Europeana.

In umbra Sofiei, Bucurestiul nu va avea probleme cu fondurile europene, cu crima organizata sau cu institutiile sociale de trista amintire, considera jurnalistul. Nu totul insa este in roz, indeosebi in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, adauga el.

Si in acest domeniu Romania pare intr-o lumina pozitiva, ceea ce, scrie autorul, nu este meritul guvernantilor de la Bucuresti, ci mai degraba al celor din capitala bulgara.

Ideea ca avantajul Romaniei la raportul CE din iulie este faptul ca Bulgaria sta mai prost este vehiculata de ceva timp la Bruxelles, la nivel neoficial, pe surse.

Expertii Comisiei Europene au constatat probleme mai grave la Sofia decat la Bucuresti in privinta justitiei si raportul de miercuri va fi insotit doar in cazul Bulgariei de o recomandare de blocare a fondurilor europene.

Fara sa admita in mod oficial vreo comparatie intre Bulgaria si Romania, Comisia Europeana a trimis aceiasi experti atat la Bucuresti, cat si la Sofia, pentru a evalua reformele judiciare si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate din cele doua tari.

Impresiile dupa cele doua vizite au fost modeste in privinta Romaniei si ferme fata de Bulgaria, care este amenintata de inghetarea fondurilor europene, au declarat pentru NewsIn surse europene.

Desi clauza de salvgardare nu este in carti pentru raportul din iulie, oficialii de la Bruxelles considera revelator simplul fapt ca "mecanismul de cooperare si verificare" va continua si in urmatoarele sase luni si ca niciunul din cele patru "obiective de referinta" nu va fi bifat.

"Macar in Romania functioneaza partea de anchetare, chiar daca pe urma dosarele sunt blocate in instante. Dar in Bulgaria nu merge nici partea asta", a declarat pentru NewsIn, luna trecuta, o sursa de la Bruxelles.

Bruxelles-ul este constient, pe de alta parte, ca nu poate sa dea dovada de o atitudine exclusiv dura fata de Sofia, pentru ca exista riscul de a nu mai putea obtine deloc rezultate.

In consecinta, sunt studiate strategii de tipul "sanctiune si stimul", care sa fie ferme, dar care totodata sa nu descurajeze total.

Astfel, chiar daca legatura dintre reforma justitiei si inghetarea fondurilor europene nu poate fi facuta in baza actualului mecanism de cooperare si verificare, in privinta Bulgariei va exista in mod clar o "legatura la nivel politic", printr-o recomandare a Comisiei emisa simultan cu raportul din iulie. Recomandarea de blocare a fondurilor vizeaza deocamdata numai Bulgaria.

"Rezultate modeste", "progrese lente", "nevoia de a continua monitorizarea" sunt cateva cuvinte-cheie din proiectul de raport ce va fi adoptat miercuri de Comisia Europeana in cazul Romaniei.

Executivul european considera ca "pentru moment, sprijinul este mai eficient decat sanctiunile si nu va invoca masurile de salvgardare posibile conform Tratatului de Aderare".

Proiectele de raport care au fost vazute de presa contin insa si in cazul Bulgariei, si in cazul Romaniei urmatorul mesaj mai mult sau mai putin voalat: aderarea celor doua tari la spatiul Schengen si grupul Euro ar putea fi amanata, daca nu se obtin rezultatele cerute de Uniunea Europeana.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Comisia Europeana, #raport, #Romania, #Bulgaria, #presa, #cainii, #caravana, #critic , #frauda